De praatplaat voorkomt onnodig uitval

4 juli 2023 | Algemeen

CooL-coach Eva van de Sande deed onderzoek naar uitval bij het CooL-programma. Om vooraf meer realistische verwachtingen te scheppen voor deelnemers, ontwikkelde zij de praatplaat. Daarbij schakelde ze hulp in van deelnemers en verwijzers. Deelnemer Max en verwijzer Marjolein vertellen over hun ervaring.

“Met Eva had ik wel eens gepraat over uitval tijdens CooL dus ik wist dat ze ermee bezig was”, vertelt deelnemer Max. “Ik wil graag toekomstige CooL-deelnemers helpen om een betere keuze te maken dus zei ik graag ja toen ze vroeg of ik in de focusgroep wilde deelnemen. Ik vind namelijk dat CooL bedoeld is om bewustere en gezondere keuzes te maken, en afvallen kán daar een resultaat van zijn. Ook in mijn CooL-groep zitten deelnemers die vooral focussen op gewichtsverlies en sneller resultaat hadden verwacht. Dat snáp ik wel, maar als je alléén meedoet om snel en veel af te vallen kan CooL dus tegenvallen. Terwijl het juist om gedragsverandering gaat. Daarom ben ik ook niet teleurgesteld dat ik niet veel afval, maar blij met de positieve veranderingen die ik doormaak. Ik hoop dat de praatplaat eraan bijdraagt dat toekomstige deelnemers ook meer op gedragsverandering dan de weegschaal gaan focussen.”

Huisarts Marjolein van Mesdag hoopt ook dat toekomstige deelnemers door de inzet van de praatplaat met de juiste motivatie starten met CooL. “Ik zie veel patiënten die de GLI willen doen enkel omdat ze Saxenda willen. Dat vind ik niet de juiste motivatie. Ik was daar al scherp op, maar deze praatplaat zorgt nog meer dat de juiste mensen doorstromen naar het CooL-programma. Ik vond het leuk om mee te werken met de focusgroep, want ik vond het relevant dat er een praatplaat ontwikkeld werd. Het resultaat geeft meer inzicht over wat CooL is. Hiermee kunnen huisartsen en vooral POH’s beter het gesprek aangaan met de patiënt en de verwachtingen beter managen. Tijdens de focusgroep realiseerde ik mij hoe persoonlijk taal is. Een bepaald woord kan bij twee personen een totaal verschillend gevoel oproepen en een verschillende betekenis hebben. Door de woorden om te zetten in beelden, wordt deze verwarring minder. Voor mijzelf vond ik het interessant om te merken dat sommige woorden weerstand opwekken bij patiënten. Als ontvanger hoor je namelijk wat je wil horen, maar als je de praatplaat laat zien, krijg de patiënt een beter beeld van CooL.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: