Hoe houd je de deelnemers scherp?

8 februari 2022 | Algemeen

Het CooL-programma duurt twee jaar en zeker tijdens de onderhoudsfase zijn er minder contactmomenten. Hoe houd je je deelnemers toch bij de les en zorg je dat ze gemotiveerd blijven?

Het is februari. Wanneer veel mensen hun goede voornemens inmiddels al in de ijskast hebben gezet, is het voor CooL-deelnemers juist belangrijk om continu te blijven oefenen met gezonder gedrag aanleren. De meer ervaren CooL-coaches herkennen vast wel dat continu gemotiveerd blijven vaak niet lukt. Elke deelnemer ervaart periodes van mindere motivatie en een tijdelijke terugval. Hoe houd je het leuk, ook tijdens de moeilijkere periodes?

Investeren
Investeer echt in de behandelfase en zorg dat de deelnemers niet te veel missen. De basis wordt in de behandelfase gelegd en als ze dan enthousiast en gemotiveerd raken door hun progressie, is het makkelijker om dat voort te zetten. In de behandelfase zaai je; de onderhoudsfase is voor de oogst.

Kijk vooruit én blik terug
Reserveer tijd met je deelnemers om vooruit te kijken, maar vooral ook om terug te blikken. Hoe ben je van start gegaan en waar sta je nu? De bewustwording van deelnemers dat ze daadwerkelijk stappen hebben gemaakt, geeft vaak zelfvertrouwen en extra motivatie.

Vier successen
Besteed aandacht aan successen, hoe klein ze ook zijn. Laat vooral deelnemers aan het woord die wat meer op de achtergrond blijven tijdens een groepssessie. Vaak hebben deze deelnemers inspirerende ervaringen voor anderen.

Nieuwsbrieven
Stuur regelmatig nieuwsbrieven met tips om de deelnemers bij de les te houden. Elk contactmoment zorgt weer voor extra aandacht voor het programma en houdt de deelnemers bij de les.

Appgroep
Start een appgroep met jouw deelnemers waarin ze elkaar kunnen motiveren en tips en bijvoorbeeld recepten met elkaar kunnen delen. Nodig deelnemers uit om te reageren door bijvoorbeeld een stelling te poneren of een vraag te stellen.

Wandeldate
Zet een wekelijke wandeldate op in de weken dat er geen bijeenkomst is. Dan zien de deelnemers elkaar vaker en zijn ze met elkaar in beweging. De eerste paar keer kun je zelf meegaan, daarna kun je een groepsleider aanwijzen die de anderen meetrekt.

Challenge
Doe met de groep mee aan challenges, zoals een stappenchallenge, Dry January of een week zonder vlees. Je kunt ook zelf een leuke uitdaging bedenken: allemaal een week lang 30 minuten eerder naar bed. Of allemaal een nieuw recept uitproberen en dat met elkaar delen. Maak er wat leuks van en laat ze ook zelf meedenken over een leuke challenge.

Huiswerkopdrachten
Koppel een huiswerkopdracht aan je sessie en stuur die twee weken van te voren naar je deelnemers. Gebruik dit extra contactmoment om je deelnemers alvast warm te maken voor het onderwerp en herhaal dat eventueel enkele dagen voor de sessie. Kom in de sessie terug op deze opdracht.

Maatwerk
Als je merkt dat een deelnemer minder actief wordt of zelfs afwezig is, plan dan een individueel gesprek. Laat merken dat je een deelnemer hebt gemist in de groep.

Volledige deelname
Geef bij de start al aan dat uit onderzoek blijkt dat deelname aan het volledige programma een grote voorspeller is voor succes.

Terugval
Bij terugval is het vaak geen kwestie van of, maar vooral wannéér het gaat gebeuren. Zeker in een traject van twee jaar kan er veel gebeuren in het leven van een deelnemer. Vaak zien deelnemers terugval als falen en in het verleden blijkt het vaak een reden om een afvalpoging te staken. Het helpt om dit al in het begin van een traject te benoemen. Een gewaarschuwde deelnemer is beter voorbereid.

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: