Heb je een vraag?

CooL Praatplaat

Legenda

De praatplaat bevat een legenda op de achterkant waarin de belangrijkste onderdelen worden aangestipt.

Een uitgebreide legenda met alle onderdelen van de praatplaat vind je op deze pagina. Deze uitleg kan jij als CooL-coach gebruiken om je verder te verdiepen in de praatplaat zodat je deze in meer detail kan toelichten.

Download

De CooL Praatplaat kun je als pdf downloaden en   digitaal delen of bijv. gebruiken in een Powerpoint-presentatie. Wil je een geprinte versie van de CooL Praatplaat? Bestel dan een afscheurblok.

Afscheurblokken bestellen

Bestelling door licentiehouders

Als licentiehouder kun je de CooL Praatplaat bestellen in de vorm van een set van twee afscheurblokken met elk 100 pagina’s. Je betaalt alleen de kosten van verpakking, handling en verzending (EUR 9,65 incl BTW). De bestellingen worden wekelijks verzameld en verwerkt. Het kan dus een aantal dagen duren voordat je je bestelling van ons ontvangt. Klik hier om je bestelling te plaatsen.

Bestelling door niet-licentiehouders

Ben je geen CooL-licentiehouder en wil je toch de CooL praatplaat bestellen? Dat kan! In dat geval betaal je naast de verpakking, handling en verzendingskosten (EUR 9,65) ook de drukkosten voor een set van 2 blokken (EUR 9,68). Beide bedragen zijn inclusief BTW. Klik hier om als niet-licentiehouder je bestelling te plaatsen.

Je eerste bestelling

Let op: Alle nieuwe CooL-licentiehouders krijgen na aanschaf van de licentie eenmalig een afscheurblok van de CooL Praatplaat kosteloos thuis bezorgd.

Bulkbestelling

Wil je meer afscheurblokken per keer bestellen? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden via in**@le*******************.nl.

Geplastificeerde CooL praatplaat

De CooL praatplaat is ook in geplastificeerde vorm te bestellen tegen kostprijs voor zowel licentiehouders als niet-licentiehouders. Je ontvangt dan twee geplastificeerde exemplaren per post voor het bedrag van EUR 12,50 incl BTW. Klik hier om een bestelling te plaatsen.

Wat is de CooL praatplaat?

Deze praatplaat is een visuele weergave van het volledige CooL-programma van twee jaar waarin de kernelementen van CooL terugkomen. De belangrijkste functie van de praatplaat is om aan de hand van de illustratie samen het gesprek aan te gaan zodat de deelnemer weet wat hij kan verwachten en wat er van hem verwacht wordt in het traject om op die manier de kans op vroegtijdige uitval te verkleinen. .

Voor wie is de CooL praatplaat bedoeld?

De praatplaat is bedoeld voor zowel verwijzers als voor deelnemers: voor beide partijen is het fijn om een overzicht te hebben wat CooL inhoudt. In gesprek kun je aan de hand van de praatplaat en legenda een toelichting geven over CooL op inhoud, rolverdeling en wederzijdse verwachtingen.

Hoe kun je de praatplaat inzetten?

De praatplaat nodigt uit tot een gesprek over en weer. Je kunt over de tekening praten in plaats van “zenden”. Bovendien blijft de informatie vaak beter hangen door de combinatie van de uitleg en een visuele boodschap. Tot slot nodigt de praatplaat uit om naar het grote plaatje te kijken in plaats van heel erg te focussen op een deelgebied.

Vragen die je aan een deelnemer over de praatplaat kunt stellen:

 • Wat zie je allemaal op deze plaat? Vertel er eens wat over?
 • Welke gedachten komen er bij je op? Waar denk je aan? Hoe komt dat?
 • Wat valt je op? Waar ligt voor jou het accent in deze praatplaat?
 • Wat is nieuw voor jou?
 • Waar zou je meer uitleg over willen?
 • Waar word je blij van? Waar zie je tegenop? Of wat vind je minder fijn?

Vragen die je aan een verwijzer over de praatplaat kunt stellen:

 • Wat valt je op? Wat vind je verrassend?
 • Waar zou je meer uitleg over willen?
 • Wat is nieuw voor je?
 • Waar zie je raakvlakken met jouw eigen werkveld?
 • Hoe zou je de praatplaat kunnen/willen inzetten in gesprek met potentiële CooL-deelnemers?

Op 12 september hebben wij een CooL-vragenuurtje gehouden over de inzet van de praatplaat. Deze drukbezochte informatiebijeenkomst voor CooL-coaches is opgenomen. Ben je CooL-licentiehouder en wil je deze opname bekijken voor handige tips en tricks van CooL-collega’s? Stuur dan een mail naar in**@le*******************.nl dan ontvang je van ons de link naar de opname. 

Wie heeft de praatplaat gemaakt?

Het initiatief voor deze praatplaat komt van CooL-coach Eva van de Sande in het kader van de afronding van haar masterstudie aan de Fontys Hogeschool. Deze scriptie had als onderwerp de mismatch tussen de verwachting van deelnemers en de realiteit van het CooL-programma. Met de input van een groep CooL-deelnemers en een werkgroep uit de eerstelijn bestaande uit CooL-coaches, verwijzers en praktijkondersteuners is een eerste ‘praatplaat’ ontwikkeld. Deze opzet heeft vervolgens als basis gediend voor de doorontwikkeling naar de definitieve praatplaat i.s.m. Ester en Nicole van het Expertisecentrum Leefstijlinterventies en de illustrator Ronald van der Heide.

Inhoudsopgave