Informatie over CooL voor deelnemers

Welkom

CooL staat voor Coaching op Leefstijl en wordt vergoed door de basisverzekering zonder dat het eigen risico wordt aangesproken.

Over CooL

CooL is niet het zoveelste dieet, maar het doet veel meer. Met behulp van je CooL-coach ga je niet alleen met je voedingspatroon aan de slag, maar ook beweging, slaap en persoonlijke balans  komen aan bod. Met persoonlijke balans bedoelen we stress, ontspanning en bijvoorbeeld ook positieve gezondheid. Het totale programma duurt twee jaar. 

Je hebt één-op-één gesprekken met de coach en groepssessies met je coach en mede-deelnemers. Je volgt CooL in een groep van maximaal 15 deelnemers. De sessies vinden op locatie plaats. Op deze pagina kun je de CooL-locaties in Nederland vinden.

Volg je de sessies met je coach en overige deelnemers liever digitaal? Dan is CooL-MiGuide mogelijk een goede optie voor je. Klik hier voor meer informatie over deze digitale variant van CooL.

Quotes van deelnemers

Achteraf gezien ben ik echt een ander mens geworden door CooL. Ik maak veel bewustere voedingskeuzes, ik houd bij hoeveel calorieën ik binnen krijg, ik ben naast de sportschool meer gaan bewegen. Wandelen heb ik echt omarmd. Dat deed ik nooit en nu heb ik zelfs voor de Vierdaagse getraind!

Norbert, 2023

CooL heeft me geleerd dat ik bewust kan kiezen. Als het nu even niet goed gaat, kan ik bewust de keuze maken om een bepaalde richting in te slaan. Bijvoorbeeld meer bewegen. En minder tussendoortjes. Ik hou van lekker en veel maar door bewustwording is dit in de hand te houden. Ik sport nu 2x per week in een fysiopraktijk. Dit is heel gezellig en iedereen komt om dezelfde reden. Ik zoek hierin zonder moeite mijn eigen weg en hierdoor voel ik me goed. Uiteindelijk ben ik dus voor mezelf gezondere keuzes in leefstijl gaan maken. Ik voel me energieker en fitter nu. Dat is echt het resultaat van CooL.

Esther, 2023

“Ik wist die eerste keer niet zo goed wat ik moest verwachten, het was helemaal nieuw voor mij. Waar ik vooral op hoopte, was dat ik positieve steun zou krijgen. In de medische wereld mag daar best wat meer aandacht voor zijn. Als zwaarlijvigen weten we vaak best wel dat we te dik zijn; we hebben eerder behoefte aan een helpende hand dan aan belerende opmerkingen.”

“Zeg dat je behoefte hebt aan positieve hulp en dat CooL dit kan bieden. Maar het is ook hard werken!” 

Ton, 2023

Wat kan je verwachten tijdens de CooL-bijeenkomsten?

  1. Je werkt samen met je CooL-coach aan veranderingen in je leefstijl. Met je leefstijl bedoelen we voeding, bewegen, slaap, stress en ontspanning. De leefstijlcoach ondersteunt je om je gedrag te veranderen.
  2. Je kijkt samen met je coach naar wat er nu al goed gaat.
  3. Je stelt samen met je coach doelen op met bijpassende acties waar je in jouw eigen tempo aan gaat werken.
  4. Je komt zelf in beweging, letterlijk en figuurlijk. De buurtsportcoach komt tijdens een bijeenkomst tips geven.

Wat verwachten we van jou?

Deelname aan CooL is kosteloos maar niet vrijblijvend. Het is de bedoeling dat je bij alle sessies aanwezig bent en ook tussendoor aan de slag gaat met de doelen die je samen met je coach hebt opgesteld.

De CooL Praatplaat laat in een beeld zien hoe CooL er uitziet. Klik hier voor een uitvergroting van de CooL praatplaat.

Heb je vragen over de inhoud van de praatplaat? Stel ze aan je CooL-coach zodat je goed weet wat je kunt verwachten tijdens het programma en wat je coach van jou verwacht.

Wanneer mag je meedoen? 

Je kunt je aanmelden voor het CooL-programma als je:

  • 18 jaar of ouder bent,
  • overgewicht hebt (een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast slaapapneu of artrose of een vergrote buikomvang of een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten hebt,
  • of als je ernstig overgewicht hebt (een BMI van meer dan 30)

Wil je weten wat jouw BMI is? Dan kun je deze calculator van het voedingscentrum gebruiken.

Hoe kun je meedoen? 

Je huisarts of internist kan je doorverwijzen naar een CooL-coach bij jou in de buurt. Je mag ook zelf contact opnemen met een CooL-coach. Voordat je je eerste afspraak hebt met je coach, heb je wel de verwijzing van je arts nodig. Op deze kaart: Ik zoek een CooL-coach kun je een overzicht vinden van alle CooL-coaches in Nederland.

Zoek een CooL-coach in jouw omgeving

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: