Spotlight on Eva van de Sande

4 april 2023 | Algemeen

Deze maand staat CooL-coach Eva van de Sande, werkzaam bij Fysioptherapie Achtse Barrier, in de spotlight. Naast haar werk als CooL-coach deed ze voor haar master Healthy Ageing Professional een onderzoek naar uitval binnen CooL. Haar onderzoek resulteerde in een praatplaat voor huisartsen, praktijkondersteuners en leefstijlcoaches.

Wanneer ben je met CooL begonnen?

“Na mijn studie Sportkunde heb ik meteen mijn BLCN-accreditatie gehaald zodat ik met CooL kon starten. Tijdens de opleiding kwam Ester van Expertisecentrum Leefstijlinterventies een praatje houden over CooL en toen was ik meteen enthousiast. Inmiddels geef ik ruim een jaar CooL en start ik binnenkort mijn achtste groep.”

Was het geven van CooL ook zo leuk als je verwachtte?

“Ik vind het fijn dat het een lang traject is waarbij je echt de diepte in gaat met de deelnemers. En de combinatie tussen de groep en individueel spreekt me aan. Wat ik jammer vind, is dat er niet meer individuele contactmomenten worden vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Dat hebben mensen toch vaak nodig. Om dat deels op te lossen, doe ik individuele sessies van een half uur, zodat één op één contact wat frequenter ingepland kan worden. Het is fijn dat het programma de vrijheid biedt om dingen naar onze eigen wens in te delen.”

Wat was de aanleiding voor jouw onderzoek naar uitval binnen CooL?

“Voordat ik zelf met CooL startte, heb ik bij meerdere coaches meegekeken. Daar zag ik soms kleine groepjes en de coaches vertelden allemaal dat er toch best wat deelnemers uitvielen. Dat kon ik goed als onderwerp voor mijn innovatieonderzoek gebruiken. Ik kwam er tijdens de probleemanalyse voor het onderzoek achter dat de uitval vooral in de eerste vier maanden plaatsvindt, meestal door een verschil in verwachtingen, of door een gebrek aan motivatie of een live event. Mijn onderzoek heb ik daarna gericht op het voorkomen van een mismatch tussen de verwachting van deelnemers en de realiteit van het CooL-programma.”

Wat heeft jouw onderzoek opgeleverd?

“Om te zorgen dat huisartsen en praktijkondersteuners meer eenduidige informatie geven aan patiënten over CooL, is er met de input van een groep deelnemers en een werkgroep uit de eerste lijn een ‘plaatpraat’ ontwikkeld. Deze tool kunnen zorgverleners en leefstijlcoaches gebruiken om uitleg te geven aan een patiënt over wat deze van CooL kan verwachten. Deze praatplaat wordt volgende maand opgeleverd. En voor mijzelf heeft het een nauwere samenwerking met de huisartsen en POH’s in mijn regio gebracht.”

Noot van het Expertisecentrum Leefstijlinterventies: het onderzoek van Eva heeft geresulteerd in een praatplaat CooL die momenteel door illustrator Ronald van der Heide verder wordt uitgewerkt. Zodra de tool gereed is komt hij ter beschikking voor alle CooL-coaches.

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: