Spotlight on Katinka Dekkers

6 december 2021 | Algemeen

Deze maand vertelt leefstijlcoach Katinka Dekkers van de Levenskunstcoach over haar ervaring als chefkok en hoe ze haar CooL-deelnemers inspireert om op een gezonde manier te blijven genieten door nieuwe recepten uit te proberen.

Katinka Dekkers

Hoe waardevol is jouw ervaring als chefkok voor het uitvoeren van CooL?
“Mijn hele leven heb ik in de horeca gewerkt, eerst als manager en daarna als chefkok. Ik was in die periode veel te zwaar en ook mijn zoon wilde afvallen. Hij kreeg narcolepsie en kwam als negenjarige 30 kg aan. De vele medicatie en de stress maakten zijn en mijn leven letterlijk heel zwaar.
Ik besloot te gaan kijken hoe we via voeding en leefstijl prettiger in ons vel konden komen. Ik ging thuis experimenteren om lekkernijen, zoals muffins en bonbons, gezonder te maken. Ik ben echt een ‘groentemonster’ geworden. Ik ontdekte dat je kunt genieten én tegelijk gezond kunt eten en afvallen. Vaak hoor ik CooL-deelnemers zeggen: ‘Als ik niet lekker kan eten, dan heb ik geen leven meer.’ Door ze te inspireren met lekkere, gezonde recepten gaan ze inzien dat lekker en gezond wel samengaan. Ik neem regelmatig iets lekkers zoals pompoenpannenkoekjes of courgettemuffins mee om ze te laten proeven.”

Hoe besteed jij aandacht aan de feestdagen bij CooL?
“Dat doe ik heel uitgebreid. Voor alle feestdagen zoek ik op hoe je gezondere varianten van een traditionele snack, zoals pepernoten of oliebollen, maakt. Ik bespreek met de deelnemers hoe hun feestdagen eruit gaan zien. Ik daag ze uit om meer dingen zelf te maken. Dan ga ik bijvoorbeeld samen met ze googelen. Als iemand heel erg van oliebollen houdt, typen we samen in ‘gezonde oliebollen maken’. Dan bekijken we de resultaten en de voedingswaarde daarvan en kiezen we een recept uit. Regelmatig nemen deelnemers iets zelfgemaakts mee naar de bijeenkomsten. Laatst nog had iemand dadelballetjes mee, die ik had getipt als alternatief voor bonbons. Zo inspireren ze elkaar om uit hun comfort zone te komen en gezondere lekkernijen te maken.”

Wat voor tips heb je voor collega’s om hun deelnemers op de feestdagen voor te bereiden?
“Bespreek met de deelnemers hoe ze zich voorbereiden. Wat is hun doel? Vóór de feestdagen moeten ze al keuzes maken. Als ze niet aan willen komen, kunnen ze niet klakkeloos alles maar eten. Wanneer ze bij iemand eten, dan stel ik voor dat ze aanbieden dat zij het toetje zelf maken en meenemen. Bij de andere gerechten kun je vaak nog wel voorkomen dat je verkeerd of teveel eet, maar het toetje is vaak een calorieënbom.

Haal de bijeenkomst over de feestdagen en vrije tijd naar voren als dat kan. Ik vraag ze gezonde recepten voor de feestdagen te delen in hun appgroep. Ook een goede tip is dat ze zorgen in ieder geval goed te ontbijten met de feestdagen en zich niet uit te hongeren tot het kerstdiner. Ook stel ik ze de vraag: ‘Hoe wil je terugkijken op de aankomende feestdagen?’ En benadruk vooral dat ze lekker genieten! Genieten en een gezonde leefstijl gaan juist écht samen!”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: