Spotlight on Lianne Peeman

10 januari 2022 | Algemeen

Deze maand vertelt leefstijlcoach Lianne Peeman van Leefstijl in Balans uit Goes over haar vliegende start met CooL. Binnen acht maanden startte zij tien CooL-groepen in haar regio. Daarnaast werkt ze nog in de apotheek en start ze binnenkort ook als kinderleefstijlcoach.

Helpt jouw ervaring in de apotheek jou met het uitvoeren van CooL?
“Het meeste heb ik aan mijn netwerk dat ik in 30 jaar tijd vanuit mijn rol in de apotheek heb opgebouwd. De huisartsen en POH’s kenden mij al. Ik besefte dat een groot deel van de medicatie voorkomen kon worden als mensen gezonder zouden leven. Dat wilde ik bevorderen, dus ben ik de opleiding bij de ALVEG gaan doen. Ik voel me als een vis in het water in mijn nieuwe vakgebied. Het helpt dat ik veel van medicatie weet, maar mijn netwerk heeft mij nog het meest geholpen om met CooL te starten.”

Tien groepen binnen acht maanden. Hoe doe je dat?
“Ik begon al met netwerken toen ik nog de opleiding tot leefstijlcoach volgde. Ik zocht contact met de gemeente, de POH’s, huisartsen en de zorggroep. De zorggroep PeriScaldes benaderde mij toen dat ze leefstijlcoaches zochten om CooL mee op te starten in de regio. Dat leek me geweldig, want ik wilde gewoon vlieguren maken en dat is goed gelukt. Ik heb veel geïnvesteerd door bij de huisartspraktijken langs te gaan. De zorggroep attendeerde de verwijzers erop dat ze patiënten konden verwijzen en toen begon het meteen te lopen. Ik was van plan om promotie via social media te doen, maar dat hoefde niet eens. In Zeeland was nog niet zoveel, dus ik denk dat ik echt op het juiste moment gestart ben. Samen met nog vier andere leefstijlcoaches is er een fijne samenwerking ontstaan om Cool in Zeeland op de kaart te zetten. Ook heb ik tegen zoveel mogelijk dingen ‘ja’ gezegd, zoals een wandelprogramma coördineren en een leefstijltraining geven aan medewerkers van een bedrijf. Leren door te doen.”

Wat vind je mooi aan het uitvoeren van CooL?
“De diversiteit in de groepen spreekt me erg aan, maar ook de individuele contactmomenten, waarbij je echt verdieping in het contact met de deelnemers krijgt. Je bouwt toch een band op tijdens zo’n langdurig traject. En ik vind het mooi om iets bij te mogen dragen aan het verbeteren van hun gezondheid.”

Wat is jouw grootste uitdaging bij het uitvoeren van CooL?
Dat is zeker wel de administratie. Dat vind ik zo tijdrovend en ik ben niet zo handig met al die Excel-formulieren. De planning begint nu ook wel uitdagend te worden met zoveel groepen in een korte tijd. De meeste groepen doe ik ’s avonds, en een deel in de ochtend. En dat naast mijn werk in de apotheek. Soms is het zo druk dat mijn eigen leefstijl erbij inschiet! Komend jaar ga ik iets minder frequent een groep starten, omdat ik ook als kinderleefstijlcoach aan de slag wil.”

Wat voor tips hebt je voor (startende) CooL-coaches?
“Investeer in je netwerk binnen de eerste lijn en laat echt je gezicht zien. Het contact met de zorggroep heeft mij ook veel gebracht. Verder raad ik aan om je vooral te blijven ontwikkelen. Ik volgde bijvoorbeeld de training tot kinderleefstijlcoach en de verdieping over diabetes type 2. Als kinderleefstijlcoach start ik binnenkort een samenwerking met een kinderpsychologiepraktijk. Komend jaar ga ik Acceptance and Commitment Therapy volgen, zodat ik deelnemers die mentaal vastlopen nog beter kan begeleiden.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: