Spotlight on Matthea Osinga

10 oktober 2022 | Algemeen

Deze maand staat leefstijlcoach Matthea Osinga uit Amsterdam in de spotlight. Matthea is CooL-coach en heeft als specialisatie vrouwen in ´midlife´, vanaf 40-plus. Haar CooL-groepen zijn volledig gevuld met deze doelgroep. “Overgangsklachten zijn een veelbesproken onderwerp.”

Hoe lang werk jij al als CooL-coach?
“Sinds juni 2021, maar daarvoor werkte ik al zes jaar als ‘health coach’. Ik had een Amerikaanse opleiding gedaan die vergelijkbaar is met de leefstijlcoachopleiding in Nederland. Ik had mijn eigen doelgroep – vrouwen van 40-plus – en werkte met plezier. Tot in het nieuws kwam dat de GLI in het basispakket zou komen. Daarom heb ik ook de Nederlandse opleiding gedaan en sinds ruim een jaar geef ik CooL.

Hoe bevalt het geven van CooL jou?
“Ondanks sommige negatieve dingen die ik van mede-coaches hoorde – over de vergoeding en de uitval – wilde ik het toch een kans geven. En wat blijkt: ik vind het ontzettend leuk! Het valt reuze mee met de uitval, maar ik screen ook goed tijdens de intake. Ik vind het mooi dat je echt het kwartje ziet vallen na een tijdje. Het is leuk en dankbaar werk. Iemand zie laatst: ‘ik leer mezelf steeds beter kennen’. Wat een mooi cadeautje, denk ik dan. Je start een programma omdat je BMI te hoog is, en je leert jezelf nog beter kennen ook.”

Hoe ben je bij de doelgroep vrouwen 40-plus gekomen?
“Dat is zo gegroeid. Ik heb affiniteit met de doelgroep omdat ik zelf 51 jaar ben. Het is een interessante doelgroep om mee te werken. De kinderen van de vrouwen zijn al groter, hun carrière is al ruimschoots op de rit en dan kunnen ze zich ook meer op zichzelf gaan focussen. Het is een belangrijke levensfase, die de ongemakken van de overgang kent. Die bespreek ik tijdens het CooL-programma vooral in de individuele gesprekken, en in de groepsbijeenkomsten kom ik er altijd wel even op terug. We bespreken dan vooral hoe je met leefstijl de symptomen van de overgang kunt beperken.”

Wat is jouw ambitie met jouw doelgroep?
“Ik heb nu CooL-groepen met 40-plus vrouwen, maar niet iedereen zit in de overgang. Sommigen zijn al 60 of zelf 70 jaar. Ik wil graag een groep met alleen vrouwen in de overgang. Er bestaat nog geen leefstijlinterventie voor vrouwen in de overgang, dus als ik het CooL-programma voor deze specifieke groep kan aanpassen zou dat mooi zijn.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: