Spotlight on…

Margriet Berkhout

Deze maand vertelt leefstijlcoach en POH Margriet Berkhout van Leefstijl op maat in Schoorl over haar ervaring met CooL. Ze start na de zomer met haar vijfde CooL-groep.

Waar haal jij je voldoening uit bij het geven van CooL?
“Ik vind het mooi om te zien hoe de deelnemers – letterlijk en figuurlijk – lekkerder in hun vel gaan zitten. Je ziet het meteen zodra ze binnenkomen: ze stralen steeds meer zelfvertrouwen uit. Dit succes hangt voor een groot deel af van de juiste kleine stapjes die ze zetten. Daarom let ik altijd goed op de haalbaarheid van de acties die ze maken, zodat ze ook een succeservaring hebben.”

Hoe ging het tijdens de lockdown met jouw groepen?
“Alle groepen hield ik volledig online en daarbij probeerde ik de sessies zo interactief en afwisselend mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door een poll, een quiz en een filmpje toe te voegen. Ook gaf ik ze om kennis te maken tijdens de eerste sessie de opdracht om een voorwerp in huis te zoeken wat een mooie reis of plek voor ze symboliseert. Sinds begin juni doe ik de groepssessies weer op locatie, maar één groep was nog wat angstig. Met hen ben ik naar een mooie plek in de duinen bij Schoorl gewandeld en heb daar bij een grote picknicktafel de sessie gehouden. Dat beviel heel goed.”

Richt jij je nog op een bepaalde doelgroep met CooL?
Mijn hart ligt bij de ouderen, en het toeval wil dat mijn groepen ook voornamelijk uit 60-plussers bestaan. Dat is niet bewust zo gedaan; iedereen uit Schoorl en omgeving kan naar mij verwezen worden. Ik vind de 60-plusdoelgroep leuk omdat zij écht voor hun gezondheid gaan, omdat ze al meer klachten hebben door hun obesitas, of omdat ze fitter willen zijn voor de kleinkinderen.”

Je bent ook POH. Heb je nog tips voor CooL-coaches hoe zij POH’s meer bij de GLI kunnen betrekken?
“De opleiding tot POH heb ik na de opleiding tot leefstijlcoach gedaan. Het is een meerwaarde dat ik nu meer van medicatie en bloedwaardes weet en van de werkwijze van de POH. Het verbaast me hoeveel POH’s nog nauwelijks iets weten over de GLI. Daarom is het belangrijk dat je de POH’s goed informeert over CooL en over jouw aanpak. En ook met regelmaat verslag uitbrengt over de deelnemers naar de POH. Als ze weten wat de resultaten zijn, krijgen ze meer vertrouwen in de GLI.”

Hans Janssen

Hoeveel CooL-groepen heb jij?
“Inmiddels heb ik negen CooL-groepen, de ene helft via mijn eigen praktijk De Vitaliteitspraktijk en de andere helft via het samenwerkingsplatform Leefstijlcoaching Den Bosch. Met zes leefstijlcoaches delen we een ruimte voor CooL-groepen in een centrum voor gezondheid en beweging. Samen hebben we zeker twintig groepen verspreid over alle dagdelen, inclusief zaterdag en avondgroepen. In totaal ben ik drie dagen met CooL bezig en de andere twee werk ik als bewegingswetenschapper, onder anderen met wielrenners.”

Wat is het voordeel van zo’n samenwerking?
“We communiceren gezamenlijk naar de verwijzers. Dat is fijn omdat de zorggroep in onze regio geen GLI aanbiedt. Ook delen we de huur van het pand en starten we samenwerkingen met andere disciplines in het centrum. Onze CooL-deelnemers kunnen bijvoorbeeld sporten tegen een gereduceerd tarief in het sportcentrum, eventueel nadat ze zich hebben laten klaarstomen door de fysio. We zijn ook aan het kijken of we een op maat gemaakte bootcamp kunnen aanbieden voor CooL-deelnemers.”

“Na de zomer gaan we extra workshops aanbieden voor (oud) CooL-deelnemers en andere geïnteresseerden. Dat doen we om deelnemers tijdens de onderhoudsfase en ook na het traject meer continuïteit te kunnen bieden. Alle zes de coaches hebben een andere specialisatie en zo verdelen we deze extra workshops onderling. Zo bieden we gezamenlijk een mooi extra aanbod.”

Wat zijn jouw plannen met CooL?
“Het mooie aan CooL vind ik dat je echt een band opbouwt met de deelnemers en je op een afstand het groei- en leerproces meemaakt. Ik zoek nog naar een vorm om mijn werk als bewegingswetenschapper meer te integreren in het werk voor CooL. Bijvoorbeeld door conditie- en krachtmetingen te doen. Dat zijn objectieve metingen om vooruitgang op het gebied van bewegen te laten zien los van wat de weegschaal laat zien.”

Riccardo D’Andolfi

Wat brengt het geven van CooL jou?
“Na een maand of drie zie je vaak de eerste verandering plaatsvinden bij de deelnemers. Vaak pakken ze iets op van de drie pijlers (beweging, voeding, slaap/ontspanning, red.) waarvan ze vooraf nooit hadden gedacht dat ze daarmee wilden beginnen. Ook is de insteek vooraf bij iedereen vaak de weegschaal, maar verandert dat al snel in een betere kwaliteit van leven. Dat proces zie ik als coach gebeuren en dat vind ik mooi.”

Hoe zorg jij dat deelnemers betrokken blijven tijdens de lockdown?
“Eigenlijk vind ik online bijeenkomsten helemaal niet leuk. Iedereen snakt ernaar om weer bij elkaar te komen. Ik wijk een beetje af van het format door iets minder theorie te zenden, en ze meer met elkaar in gesprek te laten gaan. ‘Wie heeft er al ervaring met een klein stapje?’, vraag ik bijvoorbeeld. En dan maak ik groepjes en laat ze in aparte ‘kamers’ met elkaar praten. Zo delen ze hun ervaringen en geven ze elkaar tips. Die interactie zorgt voor fijnere online sessies.”

Wat zijn jouw toekomstplannen als CooL-coach?
“Ik wil sowieso meer groepen gaan opstarten. Ik verwacht dat er ooit een speciale GLI voor kinderen of juist ouderen komt, wie weet dat ik daar iets mee ga doen dan. Ik ervaar dat er meer aandacht en samenwerking moet komen tussen leefstijlcoaches en de GGZ. Het zou mooi zijn om mee te werken aan die aansluiting. Misschien door het introduceren van een sessie ‘werken aan je zelfbeeld’.”

Patricia Lottman van Zohealthy

Wat vind je het leukste aan het werk als CooL-coach?
“Het motiveren van de deelnemers en écht de interactie stimuleren. Ik investeer daar dan ook grondig in tijdens de eerste sessie. Omdat alle groepsbijeenkomsten nu online zijn, houd ik het deelnemersaantal op maximaal acht personen. Dan maken ze sneller een connectie met elkaar. Ook houd ik een inloopkwartiertje, waarbij ze alvast met elkaar kunnen kletsen en even de techniek kunnen testen. Door veel opdrachten in groepjes – breakoutrooms – te doen, bevorder ik ook de interactie online. De Kahootquiz en de poll die ik af en toe doe worden ook altijd goed ontvangen.”

Wat doe je om de deelnemers aan boord te houden tijdens de lockdown?
Ik heb standaard whatsapp en mailberichten opgesteld die ik elke deelnemer om de twee weken stuur. Bijvoorbeeld: ‘Hoe gaat het met je doel? Als je er achter komt dat het te groot is, maak het dan kleiner.’ Daar krijg ik altijd mooie reacties op en zijn ze toch weer even extra gemotiveerd.”

Wat zijn jouw plannen met CooL voor de toekomst?
“Ik wil me graag meer op jongeren richten omdat ik merkte dat twintigers soms geen aansluiting vinden in een groep met oudere deelnemers. Na overleg met de huisartsen in de regio kreeg ik voldoende aanmeldingen om een volledige jongerengroep te starten en dat werkt heel prettig. Als je nog zo jong bent kun je nog zoveel profiteren van alles wat je leert tijdens het CooL-traject.”