Vraag van de maand: Hoe bespreek je zingeving zodat iedereen aanhaakt op het thema?

24 januari 2024 | Algemeen

Zingeving gaat over dat wat jij belangrijk vindt als mens, dat wat je leven de moeite waard maakt. Meer praktische vertalingen van zingeving zijn: wat maakt je blij en geeft je energie? Wat maakt dat als je in de ochtend wakker wordt, dat je zin hebt in de dag? Of dat als je ‘s avonds gaat slapen, dat je tevreden terugkijkt op jouw dag? Dát is jouw zingeving en geeft richting aan je dag. Hoe meer je je dag kunt vullen met mensen en activiteiten waar je energie van krijgt, hoe meer je de beleving zult hebben dat je leven de moeite waard is. Kortom, hoe lekkerder je in je vel zult zitten.

Sommige mensen vertalen zingeving als spiritualiteit. Niet iedereen voelt zich comfortabel bij deze term, vandaar dat wij liever kiezen voor woorden als energie en blijdschap als vertaling van zingeving. Bepaal zelf welke terminologie past bij jou jouw deelnemers.

Deelnemers aan CooL vinden leefstijl belangrijk (genoeg) om te investeren in een langdurig programma. Toch zullen deelnemers niet altijd zelf de relatie leggen tussen zingeving en leefstijl. Hoe ga je dan in gesprek over zingeving en over het belang van zingeving in relatie tot leefstijl. Het model van Positieve Gezondheid kan daarbij helpen. Maar er zijn ook nog andere materialen waar jij als CooL-coach uit kan putten als het over dit thema gaat.

In de e-learning CooL leefstijlthema’s vind je hierover gerichte informatie, met name in de modules CooL en persoonlijke balans en CooL en persoonlijke identiteit. Naast achtergrondinformatie vind je hier ook uitdagende oefeningen en interessante websites, filmpjes, boeken, apps en podcasts. De werkvormen databank kan ook behulpzaam zijn: deze bevat ondertussen behoorlijk wat werkvormen waarin deelnemers duidelijkheid krijgen over wat zingeving voor hen kan betekenen en hoe zingeving kan ondersteunen in gezonder leefstijl gedrag.

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: