Vraag van de maand: Waarom zijn we btw-plichtig en hoe verwerk ik dat in het tarief?

20 maart 2024 | Algemeen, Nieuwsbrief

De GLI en dus ook het CooL-programma is een btw-belaste prestatie. De vastgestelde tarieven zijn exclusief btw en dit betekent dat als je declareert, je 21% boven op het afgesproken tarief in rekening mag brengen. Dat houdt ook in dat je als uitvoerder verplicht bent om btw af te dragen en een btw-administratie bij te houden.

Een uitzondering op de verplichting van btw-administratie en -afdracht kan gelden als je als leefstijlcoach valt onder de kleine ondernemersregeling. Informeer je hier goed over en laat je indien nodig adviseren over de inrichting van je administratie.

Je leest meer over dit onderwerp in hoofdstuk 8 (Praktisch CooL) van de elearning Startinstructie, bij de FAQ van het Loket Gezond leven en op de website van de NZa.

De 21% btw komt dus altijd bóvenop het tarief dat jij of de zorggroep afsluit met de zorgverzekeraar en dit gaat dus niet van jouw tarief af. Dit is geld dat de zorgverzekeraar namelijk weer verrekend krijgt uit een potje van VWS.

Het feit dat een prestatie uit de zorgverzekeringswet btw-plichtig is, is tot op Europees niveau besproken maar de belastingdienst heeft besloten dat dit niet zal veranderen. De redenen hiervoor zijn o.a. dat het een groepsprogramma is en geen individuele prestatie en dat de GLI niet wordt gezien als een medische handeling. Het is een programma gericht op preventie, het is geen zorg.

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: