Hoe word ik een CooL-Coach?
Je moet een aantal stappen doorlopen voordat je als CooL-coach aan de slag kunt. Kort samengevat bestaan deze stappen uit:
- Voldoen aan de juiste kwalificaties als leefstijlcoach: zie ook Kwalificaties CooL-coach
- Inschrijving bij je beroepsvereniging en het bijbehorende kwaliteitsregister
- Aanschaf startpakket CooL
- Aanschaf jaarlicentie CooL
- Tekenen van de licentie-overeenkomst met het Expertisecentrum Leefstijlinterventies
Bovenstaande 5 stappen zijn verder uitgewerkt en toegelicht in onze kennisbank in het stappenplan Hoe word ik CooL-coach . Belangrijk aandachtspunt is dat je op tijd een AGB-code aanvraagt. Lees meer over het aanvragen van een AGB-code In onze kennisbank .
Het CooL-programma is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door leefstijlcoaches die een volledige opleiding tot leefstijlcoach hebben gevolgd. Het open karakter van CooL kent hierin dan ook zijn oorsprong: leefstijlcoaches leren tijdens hun opleiding hoe ze een leefstijlprogramma kunnen aanpassen aan doelgroep en context. Paramedici met de aantekening leefstijlcoaching zijn zonder meer welkom als uitvoerder maar hebben mogelijk extra bijscholing nodig om uit de voeten te kunnen met het open karakter van het programma.
CooL opstarten
Zodra je de CooL-jaarlicentie hebt aangeschaft, mag je naar buiten betreden als CooL-coach. Daarnaast kun je ook al een aantal activiteiten opstarten parallel met de voorbereidende stappen om CooL-coach te worden. In dit document in onze kennisbank vind je informatie over welke stappen er nodig zijn en in welke fase van het traject je deze kunt opstarten.
Wat houdt een Cool-jaarlicentie in?
Met een CooL-jaarlicentie…
- mag je naar buiten treden met de naam CooL en het logo van CooL;
- ben je bevoegd om het CooL-programma uit te voeren en te declareren;
- heb je ongelimiteerd toegang tot de openbare en de besloten informatie en documentatie in de kennisbank;
- krijg je een persoonlijk CooL-coachprofiel waarmee je jezelf inclusief je relevante specialisaties kunt presenteren aan verwijzers en potentiële deelnemers;
- krijg je jaarlijks een bijscholing aangeboden waarvoor accreditatiepunten kunnen worden gehaald die nodig zijn voor (her)registratie in KABIZ (en ook voor het kwaliteitsregister paramedici zodra dit register in functie is).
Doorlopende verplichtingen
Er zijn een aantal verplichtingen waar je aan moet (blijven) voldoen als je werkt met een CooL-licentie, waaronder:
- de aanschaf van een CooL-jaarlicentie (per kalenderjaar)
- halfjaarlijkse intervisie
- bijhouden van een resultaatmeting per deelnemer
- jaarlijkse bijscholing in de vorm van een aanvullende e-learning: zie onze kennisbank voor de meest recente bijscholing
- regelen van een back-up CooL-coach voor het geval je langdurig uitvalt
Deze randvoorwaarden en verplichtingen komen uitgebreid aan bod in de e-learning CooL (onderdeel van het startpakket).
Heb jij eerder de startinstructie afgerond en wil je nu overgaan tot de aanschaf van een jaarlicentie? Stuur dan een mail naar in**@le*******************.nl.