Hoe gaat Simone om met verleidingen?

20 juni 2024 | Algemeen

Het is maandagmiddag wanneer ik dit type, vanmorgen ben ik aan het werk geweest als Leefstijlcoach en heb ik 1-op-1 gesprekken gehad met een aantal CooL-deelnemers. Op maandagochtend gaat het vaak over het weekend en alle verleidingen die daarbij horen.

Voor mij is deze maandagochtend ook een ochtend na een weekend vol met verleidingen. Zaterdag vierde mijn man, dochter en ik onze verjaardag. We hebben hier een jaarlijkse traditie van gemaakt en noemen dit onze ‘Summerparty’. Onze Summerparty staat synoniem voor gezellig samen zijn met vrienden, lekker eten en vooral veel drank. Met drank bedoel ik geen spa rood met een citroentje. Nee, het eigen gebrouwen bier vloeit rijkelijk. In mijn vrije tijd ben ik graag ‘brouwvrouw’, zoals mijn man mij regelmatig noemt. Ik brouw zelf, maar drink ook graag, bier. Ik drink graag met maten (niet met mate, maar met mateN) en voorzie iedereen dus graag van een heerlijk zelf gebrouwen biertje. Voor taart, koeken, hapjes, pizza, zelfgebakken brood en desserts sta ik ook graag in keuken.

De zondag erna keken we met vrienden de EK-wedstrijd Nederland Polen en gaf ik aan dat ik rustig aan wilde doen en dat ik op tijd naar huis wilde gaan. “Vergeet vooral niet te genieten!” is het eerste advies dat ik kreeg nadat ik zei dat ik even geen alcohol meer wil drinken en de focus wilde leggen op gezonder leven. Naast genieten vind ik gezond leven ook heel belangrijk. Iets wat voor veel mensen niet samen lijkt te gaan. De nadruk ligt dan meestal meteen op het behouden van plezier.

Betekent dit dat wanneer je liever op tijd naar bed gaat dan bier drinkt, je geen plezier hebt en ongelukkig bent? Dat is vind ik toch een vreemde gedachte. In onze samenleving lijkt genieten synoniem te staan voor het eten van junkfood en tot laat lui voor de tv op de bank hangen, maar als je deze gewoontes vervangt door gezondere keuzes zoals een salade eten en op tijd naar bed gaan, zou je ineens niet meer genieten? Deze overtuiging is hardnekkig, maar is in mijn ogen niet juist.

Zoals je misschien wel hebt gemerkt ben ik geen die-hard gezondheidsfreak die alleen mega gezond leeft, maar ik probeer wel heel bewust keuzes te maken. Genieten is voor mij een essentieel onderdeel van gezond leven en dat mag ook van minder gezonde keuzes. Nu ben je vast benieuwd naar mijn strategie hoe om te gaan met verleidingen? Ik heb een regel voor mezelf: Ik plan elke week twee genietmomentjes. Dit houdt in dat ik mag eten of drinken wat ik wil, ik probeer er optimaal van te genieten en voel me daarna niet schuldig. Ik mag alles kiezen, maar houdt het bij één ding. Je raadt het al, afgelopen zaterdag had ik mijn twee genietmomentjes voor die week al gehad, dus zondag deed ik weer een beroep op mijn wilskracht en heb ik vriendelijk bedankt voor alle verleidingen. Heb ik alsnog plezier gehad en genoten? Jazeker, ik heb gezellig de wedstrijd gekeken, fijne gesprekken gehad, een heerlijke salade gegeten en was blij dat ik op tijd in bed lag.

Groet ,
Simone

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: