Nieuwe werkvormen in de kennisbank

13 december 2022 | Algemeen

Een CooL-bijeenkomst voorbereiden kan een tijdrovend klusje zijn, zeker als je steeds nieuwe, leuke werkvormen wilt gebruiken. Om het CooL-coaches makkelijker te maken staat er in de Kennisbank een nieuw overzicht met verschillende werkvormen: CooL in de praktijk. Celeste van Rinsum van Expertisecentrum Leefstijlinterventies legt uit hoe het werkt.

“Ondanks dat CooL een open interventie is, willen we de coaches toch wat meer hulp en inspiratie bieden, zodat het ze ook tijd bespaart om hun programma samen te stellen. Daarbij kunnen coaches van elkaar leren, met als doel om het CooL-programma steeds verder door te ontwikkelen en de kwaliteit voor de deelnemers te verhogen”, vertelt Van Rinsum. “Dat doen we sinds kort door het Self Assesment en door het CooL Logic Model, waarin we de einddoelstellingen en werkzame elementen van CooL beter hebben gebundeld en vertaald naar de praktijk. Daar komt nu een kennisbank met verschillende werkvormen bij.” Verder wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een CooL e-learning over de inhoud van het CooL-programma en de visie van Expertisecentrum Leefstijlinterventies op de essentie van leefstijl binnen CooL. Voor deze e-learning wordt accreditatie aangevraagd bij Kabiz, waarna hij kosteloos beschikbaar wordt gesteld aan CooL-licentiehouders.

Alle werkvormen zijn gekoppeld aan de werkzame elementen en einddoelstellingen van CooL, weet Van Rinsum, die eerder promotieonderzoek deed naar het CooL-programma. “Je kunt dus per einddoelstelling kijken welke werkvorm daarbij past. We vertalen hiermee de wetenschap naar de praktijk”, iets waar Van Rinsum, die momenteel zelf de opleiding tot leefstijlcoach volgt, volledig achter kan staan.

Bij de lancering staan er tien werkvormen in de kennisbank en dat aantal moet gaan groeien. “Daarvoor gaan we gebruik maken van de ervaring en expertise van de meer dan 600 CooL-coaches die momenteel het programma aanbieden”, aldus de onderzoeker. “We vragen aan alle CooL-coaches of zij ook een leuke werkvorm weten. Zo ja, dan vullen ze het formulier op de website in en komt de input bij mij terecht. Ik kijk vervolgens samen met de CooL-coach bij welke einddoelstelling en werkzame elementen de werkvorm het beste past. Als alles klaar is, wordt de werkvorm geüpload in de kennisbank. Zo krijgen we uiteindelijk een mooie gevulde kennisbank vóór en dóór de CooL-coaches.”

Alle CooL-coaches kunnen dus een leuke werkvorm indienen. “Het maakt niet uit of je de theorie erachter niet weet of moeite hebt met het onderscheiden van werkzame elementen en einddoelstellingen, want daarbij ondersteun ik”, vertelt Van Rinsum. “We hopen op veel inbreng!” De kennisbank is een onderdeel van de verdere professionalisering van het CooL-programma waarbij coaches van elkaar leren en de kwaliteit voor de CooL-deelnemers steeds verder verbetert. Van Rinsum: “ELI wil de leefstijlcoaches meer kwaliteit bieden door het programma te verbeteren. Deze professionalisering is daarom echt noodzakelijk voor het voortbestaan.”

Heb jij een leuke werkvorm? Vul dan hier het formulier in en inspireer jouw CooL-collega’s!

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: