Spotlight on Bertina van Dolder

6 december 2022 | Algemeen

Deze maand staat leefstijlcoach Bertina van Dolder van het Leefstijlburo in Gouda in de spotlight. Begin 2020 startte ze als kersverse leefstijlcoach met het CooL-programma. Inmiddels zit ze ook als GLI-aanbieder in de redactieraad van het nieuwe Nederlandse Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde en ontwikkelde ze zich als trainer.

Wat is jouw ervaring als CooL-coach?
“Zodra ik in juli 2019 klaar was met de opleiding tot leefstijlcoach bij LeefstijlcoachAcademy volgde ik meteen de extra scholing voor CooL en startte ik begin 2020 met mijn eerste groep. Destijds was ik nog de enige CooL-coach in Gouda en kon ik in rap tempo groepen opstarten. Inmiddels plan ik de intakes voor mijn 14de groep. Ik start nu minder groepen per jaar dan voorheen en ik selecteer mijn deelnemers kritischer. Willen ze écht met gedragsverandering aan de slag of zoeken ze alleen een voedingsplan? De kracht van de groep vind ik mooi: ze leren van elkaar en kunnen hun verhaal bij elkaar kwijt. Zoals ik ergens las: de kracht van de groep zit in de deelnemer en de kracht van de deelnemer zit in de groep.”

Sinds kort zit je in de hoofdredactieraad van het nieuwe Nederlandse Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde (NTvL). Wanneer kunnen we de eerste editie verwachten?
“Het eerste nummer verschijnt waarschijnlijk in het voorjaar van 2023. De hoofdredactieraad heeft een brede vertegenwoordiging van medici en wetenschappers die allemaal op de bres staan voor een prominentere rol van leefstijl bij geneeskunde en preventie. Het is een eer om deel uit te maken van deze groep bevlogen mensen. Het is de missie van NTvL dat leefstijlgeneeskunde vanzelfsprekend wordt in élke spreekkamer. Het magazine heeft een evidence based insteek en we hopen natuurlijk op veel abonnees met zo’n belangrijke missie. Mijn deelname betekent concreet dat ik redactievergaderingen bijwoon, meedenk over kopij en meelees in het beoordelen van artikelen op geschiktheid voor publicatie. Ik vind het gaaf om vanuit mijn expertise in leefstijlcoaching en CooL mijn steentje te kunnen bijdragen aan deze missie. “

Komen er ook leefstijlcoaches in het tijdschrift voor?
“Wie weet! Het zou super zijn als er een relevant artikel over leefstijlcoaching of de GLI geplaatst wordt. Wat mij betreft ligt dit tijdschrift straks ook op de werkplek van de leefstijlcoaches van de BLCN.”

Wat is verder jouw ambitie op leefstijlgebied?
“Ik zet stappen in het trainen van andere leefstijlprofessionals in het trainen en coachen van groepen. Daarvoor heb ik een trainersopleiding gevolgd en nu verzorg ik de lesdag ‘coachen van groepen’ bij de LeefstijlcoachAcademy. Ik merk dat beginnende leefstijlcoaches ervaring en kennis missen in hoe ze een groep coachen en trainen. Logisch, dat had ik ook. Want wat doe je als een deelnemer stevig weerstand heeft op jouw inhoud? Wat doe je met die drukke deelnemer? En hoe zorg je dat iedereen leert en samenwerkt ook als er grote onderlinge verschillen zijn? Tijdens de groepsbijeenkomsten van CooL wissel je jouw rol tussen coach, expert en trainer af, timing is hierin belangrijk om de kracht van de groep te borgen. Als je weet hoe je het beste reageert op een lastige deelnemer sta je ontspannen voor de groep. En als jij ontspannen bent is de groep dat ook en kan iedereen optimaal leren en samenwerken. Dat wil ik andere leefstijlcoaches bijbrengen.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: