Spotlight on Dorien de Wit

12 september 2023 | Algemeen

Deze maand staat leefstijlcoach en HR-specialist duurzame inzetbaarheid Dorien de Wit van Gezonde Leefstijl Amstelveen in de spotlight. Samen met haar collega’s coördineert ze de besloten facebookgroep waarin deelnemers actief met elkaar ideeën uitwisselen.

Wat maakt dat je het CooL-programma wilde uitvoeren?
“Ik heb lang als HR-adviseur duurzame inzetbaarheid in het OLVG- en AVL-ziekenhuis gewerkt. Daar ontwikkelde ik programma’s om de vitaliteit onder zorgmedewerkers te vergroten. Ik wilde daarnaast graag een eigen leefstijlpraktijk om lokaal meer impact te maken en omdat ik geloof in eigen regie van mensen en één professional in de lead, koos ik voor CooL. In mijn beleving moet het roer in de zorg echt om en moeten we stoppen met dweilen met de kraan open, maar de kraan zelf dichtdraaien. Daar wilde ik aan bijdragen, dus dat versterkte mijn motivatie om met CooL te starten, nu bijna twee jaar geleden. Ik voer CooL uit naast mijn andere baan als trainer en adviseur bij Humind, waar ik mij bezig houdt met vitaliteit en wellbeing binnen bedrijven. Inmiddels start ik mijn vierde groep op. Ik zou CooL ook graag binnen bedrijven uitvoeren, maar het declaratieproces maakt dat nog te ingewikkeld. Dat vind ik heel jammer, want groepen collega’s zouden volgens mij heel succesvol zijn én is aantrekkelijk voor bedrijven om aan te bieden, gezien er geen kosten aan zitten voor ze.”

Hoe bevalt het geven van CooL?
“Ik vind het boven verwachting leuk om met groepen te werken, daar had ik nog geen ervaring mee. Ik was altijd 1-op-1 aan het coachen. Het is interessant hoe je de groep kunt gebruiken om elkaar te helpen én ik vind het fijn dat CooL een bewezen effectieve interventie is en dat het op alle leefstijlthema’s inzoomt. De administratieve rompslomp vind ik minder en ik krijg mijn groepen wel vol, maar zou wel meer verwijzingen willen krijgen. De huisartsen in Amstelveen verwijzen uit gewoonte nog steeds veel naar diëtisten- of fysiopraktijken. Ik wil graag meer samenwerken in de regio en zoek dit ook altijd op. Ook wil ik nog meer de samenwerking zoeken met het sociaal domein, zoals bijvoorbeeld de psychosociale hulp en schuldsanering.”

Hoe loopt de facebookgroep die jullie hebben opgericht?
“Die loopt goed! Een half jaar geleden heeft een ICT-manager die in een van mijn groepen zit de facebookgroep geopend. Eerst alleen voor zijn eigen groep, als alternatief voor de whatsappgroep. Toen breidden we het uit met mijn andere groepen, daarna ook de groepen van collega’s. Inmiddels zitten er 55 actieve deelnemers en ook meerdere leefstijlcoaches en de buursportcoach uit de regio zijn actief. Wij delen bijvoorbeeld bepaalde evenementen die wellicht leuk voor ze zijn of interessante artikelen. Iedereen vindt het heel handig en prettig werken, veel fijner dan een whatsapp-groep, want op facebook kies je zelf wanneer je de berichten leest. De deelnemers zelf wisselen leuk ideeën uit, zoals recepten, en motiveren elkaar.”

Wat organiseren jullie als extraatjes voor CooL-deelnemers?
“In de facebookgroep hebben we een poll gehouden in wat voor extra workshops de deelnemers interesse hebben. Daarop kwamen veel reacties! We hebben nu vier thema’s gekozen waar we vier specialisten voor uitgenodigd hebben die de workshops komen geven. De zorggroep subsidieert het, dus de deelname is gratis. Ze betalen alleen een kleine ‘fee’ als ze niet op komen dagen of te laat afbellen. Het liefst wil ik op onze facebookgroep continu online challenges organiseren. Alles om de deelnemers tussen de bijeenkomsten door bezig en actief te houden.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: