Leefstijlarts zet zich in voor CooL

10 oktober 2023 | Algemeen

In het heuvelland van Zuid-Limburg voert huisarts-in-opleiding David van Eerd één dag in de week het CooL-programma uit. Hij combineert zijn werk als huisarts in spé met zijn passie voor leefstijlgeneeskunde. “Mijn droom is om leefstijl volledig in de huisartsenpraktijk door te voeren.”

Toen David van Eerd tijdens zijn opleiding Geneeskunde aan het Erasmus MC erachter kwam dat er maar acht uur voedingsonderwijs in het hele curriculum zat, meldde hij zich meteen aan voor de SELF-cursus: een reeks colleges over leefstijlonderwerpen voor studenten. “Ik vind leefstijl ontzettend belangrijk, bijna elk ziektebeeld heeft er wel mee te maken. Dit zag ik ook tijdens mijn werk als basisarts in de cardiologie en psychiatrie. Door mijn interesse ben ik na mijn opleiding tot arts daarom bij de AVLEG de verkorte opleiding tot leefstijlcoach voor artsen gaan doen. Sindsdien combineer ik leefstijl met mijn werk als huisarts-in-opleiding.”

Verwijzen naar de GLI

Van Eerd koos voor de huisartsenopleiding omdat hij dan patiënten lang volgt en al in een vroeg stadium ziet. “Vaak zijn er dan nog geen chronische ziektes ontwikkeld.” Hij probeert bij bijna elke patiënt leefstijl wel even onder de aandacht te brengen. Zo heeft hij standaard het Leefstijlroer van Arts & Leefstijl en het spinnenweb van Positieve Gezondheid op zijn bureau liggen. “Ik liep een keer met een POH-er mee en zag die dag wel 10 patiënten die naar een GLI verwezen konden worden. Toen ik vroeg hoeveel de POH-er er had verwezen kreeg ik als antwoord: ‘dit jaar toch al zo’n 3!’. Er wordt nog veel te weinig verwezen naar een GLI helaas. Ik probeer zelf meer te verwijzen, al loopt de doorverwijzing bij ons soms wat vertraging op omdat ik in een dorp werk waar de wachtlijst voor de GLI in de buurt wat langer is.”

Dubbel consult

Het gesprek over leefstijl wil iedereen wel met hem aangaan. “Het ligt er maar net aan hoe je het brengt, de meeste patiënten vinden het prima. Ik laat dan bijvoorbeeld ter geruststelling wel bloed prikken, maar ga ook het leefstijlgesprek aan. Het voordeel wat ik in de huisartsenpraktijk heb, is dat ik een patiënt snel terug kan zien en dan een dubbel consult kan boeken. Maar ook binnen 15 minuten, met de juiste motivational interviewing technieken, kun je al wat bereiken.”

Een dag in de week geeft de leefstijlarts CooL in zijn eigen praktijk aan huis. Daarnaast heeft hij de mogelijkheid om sportmedische keuringen en fittesten te doen. “Het bevalt goed om mijn eigen leefstijlpraktijk te hebben. Ik heb nu één CooL-groep en ik vind het mooi om te zien hoe een groep naar elkaar toe groeit. De frequentie van de contactmomenten zou wat mij  betreft echter hoger mogen  zijn om mensen intensiever te begeleiden”. Als leefstijlcoach die ook arts is gaat hij bij zijn eigen CooL-deelnemers niet op de stoel van de arts zitten. “Ik pas geen medicatie aan, dat moet de eigen huisarts echt doen. Wel schrijf ik bij mijn terugkoppeling erbij dat ik ook arts ben en dat ik bereikbaar ben voor overleg wanneer er door leefstijlaanpassing een verandering in de medicatie mogelijk is.

Leefstijl in de spreekkamer

Bij zijn leefstijlpraktijk aan huis heeft hij ook een sportfaciliteit, sauna en ijsbad geplaatst. Naast de bed and breakfast, die zijn partner runt. “Het lijkt mij leuk om hier ook leefstijlweekenden te organiseren, op termijn.” Uiteindelijk wil Van Eerd wel als huisarts aan de slag blijven. “Drie dagen als huisarts, aangevuld met twee dagen als leefstijlcoach lijkt mij ideaal. En dan is het mijn droom om leefstijl echt helemaal doorgevoerd te krijgen in de huisartsenpraktijk.”

Meer weten over de werkzaamheden van David? Kijk op www.lijfarts.net.

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: