Spotlight on Olivia Geurts

10 oktober 2023 | Algemeen

Deze maand staat leefstijlcoach en bewegingsdeskundige Olivia Geurts in de spotlight. Zij is de oprichter van Olivitaal, waar inmiddels ook twee andere leefstijlcoaches en een stagiaire werken. Zij geven CooL in wijken met lage SES en aan de medewerkers van Maastricht UMC.

Wat is de reden dat je met jouw leefstijlbedrijf bent begonnen?
“Ik werkte als regiomanager in de zorg, maar wilde graag terugkeren naar mijn passie ‘sport en gezondheid’ en juist op het goede moment kwam de GLI in het basispakket. Speciaal om die te kunnen uitvoeren, heb ik de opleiding tot leefstijlcoach gevolgd. Ik wilde graag CooL uitvoeren, omdat daar de leefstijlcoach echt hét aanspreekpunt is. Ik ben in 2020 begonnen in een achterstandswijk van Maastricht, maar wilde het groter opzetten. Omdat ik nog 24 uur in loondienst werk bij Mediq Health Coach, een digitale GLI, ben ik andere leefstijlcoaches gaan aantrekken. We bieden ook Slimmer aan en werken nu in achterstandswijken, in het Maastricht UMC en in de GGZ. Tijdens de intake kijken we welke GLI het beste bij de cliënt past, zodat we echt maatwerk kunnen leveren .”

Hoe ben je erbij gekomen om CooL in het Maastricht UMC aan te bieden?
“De medewerkers van MUMC draaien veel diensten en hebben vaak te maken met een hoge werkdruk. Sinds kort zie je dat er steeds vaker een leefstijlloket voor patiënten wordt opgezet, maar niks voor de medewerkers. Samen met de afdeling Sport en Beweegt binnen MUMC, zijn we een programma gaan samenstellen. De medewerkers volgen CooL, aangevuld met door MUMC gefinancierde consulten met een diëtist en sportlessen. We zorgen dat ze elke week een contactmoment hebben en tijdens het onderhoudsprogramma om de week. Dat werkt heel fijn en er is dan ook bijna geen uitval. Omdat de medewerkers vaak al medisch onderlegt zijn, gaan de gesprekken veel meer over gedragsverandering en het behoud daarvan. We merken dat de medewerkers echt baat hebben bij hetgeen wij voor hen aanbieden.”

Hoe werkt het met declareren als je de GLI in een ziekenhuis geeft?
“Dat is wel een heikel punt, want we kunnen alleen via de zorggroep declareren bij de medewerkers die hier in de regio wonen. Voor degenen met een woonplaats daarbuiten, declareren we apart. Daarvoor moeten we elk jaar opnieuw losse contracten afsluiten en steeds opnieuw beargumenteren waarom we een los contract willen. Ik merk dat zorgverzekeraars daar steeds minder om zitten te springen. Gelukkig lukt het nog wel om dit ieder jaar rond te krijgen, want het zou zonde zijn als we het hierdoor niet meer kunnen aanbieden.”

Heb je tips voor andere CooL-coaches die de GLI in een ziekenhuis willen aanbieden?
“Al heb je maar één contactpersoon binnen een ziekenhuis, knoop dan het gesprek aan. Zodra je merkt dat iemand enthousiast is, bouw het plan dan uit en zorg dat diegene intern de juiste weg bewandeld om het verder te verspreiden. Wij geven CooL in samenwerking met de afdeling waar de fysiotherapeuten en beweegagogen werken, dus kijk of je met zo’n afdeling in contact kunt komen.”

Wat is jouw ambitie met Olivitaal?
“Ik wil dat een gezonde leefstijl voor iedereen toegankelijk is. Daarom geeft Olivitaal de GLI juist in achterstandswijken. Iedereen heeft recht op kennis en coaching. Daarnaast lijkt het mij mooi om de GLI ook voor de patiënten van het MUMC aan te bieden. Alleen de drempel daarbij is dat specialisten niet mogen verwijzen. Ik ben erg ambitieus en het liefst ga ik met Olivitaal de GLI bij meerdere zorgorganisaties aanbieden, alleen dan moeten de individuele contracten met een zorgverzekeraar wel mogelijk blijven, anders blijf je genoodzaakt om de GLI in de wijk te geven.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: