Spotlight on Heike van den Heuvel-Janssen

6 juni 2023 | Algemeen

Deze maand staat CooL-coach Heike van den Heuvel-Janssen van Coach Heike uit Haarlem in de spotlight. Naast haar CooL-groepen zet zij zich in voor het realiseren van een officiële coöperatie van leefstijlcoaches uit haar regio. “We zijn straks de eerste coöperatie met enkel leefstijlcoaches.”

Sinds wanneer werk je als CooL-coach?
“Nu ruim anderhalf jaar. Na mijn opleiding psychologie heb ik voor een zorgverzekeraar gewerkt, maar ik wilde meer met leefstijl, gezondheid en gedragsverandering gaan doen. Daarom heb ik mij laten omscholen tot leefstijlcoach. Ik start binnenkort mijn zesde CooL-groep in het centrum van Haarlem. Ik vind het fijn om mensen te coachen naar een fitter leven, zowel fysiek als mentaal. De combinatie groepsbijeenkomsten en individuele sessies spreekt me aan. De herkenning die de deelnemers onderling hebben dat ze met dezelfde problemen worstelen vind ik een meerwaarde.”

Hoe werken jullie samen in de regio?
“In Haarlem en de omliggende gemeenten werkten we al langer samen met zo’n acht CooL-coaches. We hebben een website samen, houden intervisie en organiseren wat nevenactiviteiten. Afgelopen december kondigde de zorggroep in onze regio aan dat ze de GLI niet meer gingen contracteren en declareren. Wij hebben toen direct aangegeven dat we open stonden om een officieel samenwerkingsverband op te richten waarmee we de declaraties en het contracteren van de GLI zelf kunnen doen. Het afgelopen half jaar zijn we daar druk mee bezig geweest, in samenwerking met Zilveren Kruis, de preferente zorgverzekeraar bij ons, en ZonH, dat is een ROS, een regionale ondersteuningsstructuur, die ons ondersteunt bij het proces om het samenwerkingsverband op te richten.”

Wat is er allemaal nodig om zo’n samenwerkingsverband op te zetten?
“Dat bleek wat meer voeten in de aarde te hebben dan verwacht. We dachten ‘dat doen we wel even’, maar we zijn nu al een half jaar bezig. We moeten als rechtsvorm een coöperatie oprichten en daar zitten weer allemaal eisen aan verbonden. Bijvoorbeeld dat je een begroting moet maken, een accountant moet regelen, een formeel bestuur moet hebben, een zakelijke rekening, een eigen AGB-code en nog meer zaken. Dat neemt veel tijd in beslag, maar dat is het waard want met ons samenwerkingsverband kunnen we ons als een serieuze sparringpartner in de eerste lijn neerzetten en de GLI-coaches in de regio beter ontzorgen.”

Wat is jouw rol in het geheel?
“Ik voer samen met collega Krista Hoogink de gesprekken met Zilveren Kruis, ZonH en partijen zoals een jurist en andere partijen die we nodig hebben bij de opzet en om de coöperatie straks draaiende te houden. Een interessante uitdaging! We zijn vol enthousiasme gestart maar het is een grote klus. Gelukkig worden wij goed ondersteund door ZonH en Zilveren Kruis in het proces. Ik hoop dat we straks een mooie coöperatie hebben staan waarmee we kunnen bouwen aan de toekomst.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: