CooL Extra’s: best practice

6 juni 2023 | Algemeen

Steeds meer CooL-coaches zoeken de samenwerking met elkaar om extra activiteiten te organiseren aanvullend op het CooL-programma. In regio Noord-Limburg draait inmiddels een uitgebreid aanvullend programma met nevenactiviteiten voor CooL-deelnemers, waar alle coaches aan meewerken. Hoe hebben ze dit opgezet en wat zijn hun tips?

Leefstijlcoach Kim Heynen werk sinds 2019 in regio Noord-Limburg en was daarvoor al in een andere regio bij de pilot van CooL betrokken. Destijds startten ze met vijf leefstijlcoaches die met ondersteuning van zorggroep Cohesie ieder in een verschillende gemeente met CooL begonnen. “Inmiddels zijn we met elf coaches en ondanks dat we ieder onze eigen gemeente hebben, werken we fijn samen, helpen we elkaar en springen we voor elkaar bij als iemand het even te druk heeft”, vertelt Kim. “We wilden kijken hoe we CooL nog beter op de agenda konden zetten in de regio. We hebben een goede klik en zijn allemaal vooruitdenkend en ontwikkelingsgericht. Dat maakt dat we zo goed kunnen samenwerken.”

Extra aanbod

De groep gemeente-overstijgende collega’s ging in gesprek wat ze voor extra’s naast CooL aan konden bieden en elke coach betrok diens gemeente erbij voor subsidie. Inmiddels staat er een uitgebreid aanbod per gemeente, met onder meer kookworkshops, sportclinics, bootcamp voor CooL-deelnemers, een supermarktsafari, zumba, wandelgroepen, een kwiekroute, powerwalking en speciale CooL-zwemuurtjes. “Elke maand stel ik een andere sport centraal en vraag ik een vereniging om een clinic te organiseren in de gemeente Beesel. Sommige activiteiten hebben een eigen bijdrage en zijn deels of helemaal gesubsidieerd. In augustus organiseer ik met 30 man voor het eerst een gezondheidsmarkt, waar we staan met kraampjes, lezingen, clinics, proefjes en een speurtocht voor kinderen. Het doel is om mensen uit de gemeente kennis te laten maken met het gezondheids- en beweegaanbod. En we willen onze zichtbaarheid vergroten. Daarnaast zijn wij om contact tussen deelnemers uit andere gemeente te bevorderen, nu een CooL Community op Facebook aan het opzetten, die volgende week gelanceerd wordt. Zo hopen we ook het contact tussen de deelnemers van andere groepen en regio’s te stimuleren.”

Zorg dat je gezien wordt

Kim heeft een aantal tips voor CooL-coaches die zelf ook extra de verbinding willen zoeken met elkaar in de regio en samen extra’s willen organiseren voor hun deelnemers. Het belangrijkste is: doe het niet alleen en zoek verbinding met andere leefstijlcoaches in jouw regio. En zoek contact met de gemeente voor subsidie. “Zorg er ook voor dat je gezien wordt, en probeer overal een leermoment van te maken. We hebben op de planning staan om kookworkshops te organiseren met elke keer een ander thema, zoals diabetes, en nodigen daar dan ook professionals voor uit. Kijk ook of lokale bedrijven subsidie kunnen bieden. Je kunt bijvoorbeeld bij de Lidl een voorstel indienen voor een supermarktsafari. En zorg dat je niet op je eilandje blijft zitten. Veel leefstijlcoaches zijn zzp’ers, maar probeer dat niet zo te zien en echt samen te werken en elkaar te helpen.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: