Spotlight on Marieke Wenting

3 juli 2023 | Algemeen

Deze maand staat CooL-coach en leefstijlcoach /runningtherapeut Marieke Wenting van Stappen in Leefstijl uit Utrecht in de spotlight. Sinds ruim twee jaar werkt zij fulltime als zelfstandig leefstijlcoach en start binnenkort met haar 15de groep. “Ik vind het mooi dat ik bij CooL echt een dwarsdoorsnede van de maatschappij zie.”

Hoe ben je met CooL gestart?
“Van oorsprong ben ik verpleegkundige en na mijn studie Gezondheidswetenschappen heb ik lang in de gezondheidszorg gewerkt op beleids- en managementniveau. Ik wilde weer zelf actief met cliënten aan de slag en startte toen met runningtherapie. Dat was een mooie eerste stap, maar ik wilde meer, dus startte ik met de opleiding tot leefstijlcoach. Toen ik klaar was, gaf ik mezelf twee jaar om mijn praktijk op te bouwen. In juni 2021 startte ik mijn eerste CooL-groep en inmiddels start ik binnenkort met mijn 15de groep. Het opbouwen van mijn praktijk is succesvol geweest: ik zit helemaal vol!”

Hoe bevalt het geven van CooL?
“Ik vind het een mooi lang traject en de deelnemers weerspiegelen goed een dwarsdoorsnede van de maatschappij. Dat spreekt mij meer aan dan enkel de doelgroep die je met individuele trajecten aantrekt. Het fijne vind ik dat ik van het begin tot het eind een deelnemer zelf begeleid. Daarom heb ik ook specifiek voor de GLI CooL gekozen.”

Hoe ontwikkel jij jezelf in het geven van CooL?
“Ik heb voordat ik begon de CooL-training bij de AVLEG gedaan en ik hanteer als basis dezelfde opbouw als ik toen geleerd heb. Samen met een CooL-coach uit het oosten van het land heb ik het programma uitgewerkt naar ons eigen idee en dit evalueren we elk jaar. Eerst wilde ik het programma wat strakker dichttimmeren, maar inmiddels durf ik beter ervan af te wijken en mee te bewegen met wat er speelt in de groep. Ik denk dat ik een praktische leefstijlcoach ben. De theorie behandel ik kort en daarna gaan we direct de vertaalslag naar de praktijk maken: wat houdt dit in voor jouw situatie? En wat ga je ermee doen? Ik analyseer bijvoorbeeld altijd een eetdagboek met de deelnemers. Sommigen zijn daar echt mee geholpen. Het blijft een puzzel: wat werkt voor jou? Wat voor de ene een kleine stap is, is voor de ander een te grote stap.”

Wat is jouw ambitie voor de komende jaren?
“Ik wil graag als eenmanspraktijk CooL blijven doen, en mij door middel van nascholing steeds verder inhoudelijk blijven ontwikkelen. Inhoudelijke verdieping vind ik leuk en doe ik regelmatig. Ik hoop komend jaar misschien een ACT-opleiding te volgen. Dat lijkt me een toegevoegde waarde.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: