Spotlight on Krista Hoogink

8 maart 2022 | Algemeen

Deze maand vertelt leefstijlcoach en fysiotherapeut Krista Hoogink uit Haarlem waarom zij van vakgebied wisselde en fulltime leefstijlcoach werd. Samen met negen andere collega’s uit haar regio richtte ze onlangs het platform Leefstijlcoaches Kennemerland op om het CooL-programma beter op de kaart te zetten.

Wat maakt dat je van fysiotherapeut naar leefstijlcoach bent geswitcht?
“Als fysiotherapeut heb ik 25 jaar heel veel revalidatietrajecten van chronisch zieke patiënten met longaandoeningen, diabetes, apneu en hart- en vaatziekten gedaan. De laatste twee jaar vooral ook covid-revalidaties. Dat is heel interessant, maar ik merkte dat ik liever bijdraag aan het voorkomen dan genezen van bepaalde ziekten. Bijna twee jaar geleden startte ik met CooL en dat ben ik verder gaat uitbouwen. Sinds vorige maand werk ik nu fulltime als leefstijlcoach. Het is nog even wennen aan mijn nieuwe leven, maar ik ben blij met de overstap.”

Wat brengt het geven van CooL jou?
“De combinatie tussen de groepslessen en individuele contacten spreekt mij erg aan. Het is mooi dat je twee jaar lang deel uitmaakt van iemands leven. De deelnemers maken van alles mee: leuke en minder leuke dingen. Het is aan mij om ze daarbij te begeleiden hoe ze dat wat ze geleerd hebben kunnen toepassen. Inmiddels heb ik acht groepen. Ik merk wel dat het een uitdaging is om mensen betrokken te houden. Wat ik mis zijn wat extra contactmomenten binnen het CooL-programma en het structureel bewegen met de groep. Daarvoor zijn we met onze groep collega’s aan het onderhandelen met de gemeente. Het reguliere sportcircuit is voor de deelnemers vaak echt nog een stap te ver.”

Hoe is Leefstijlcoaches Kennemerland tot stand gekomen?
In 2020 waren er zo’n vijf CooL-coaches in Haarlem en we merkten dat we tegen dezelfde dingen aanliepen. We hebben toen een jaar lang structureel overleggen ingepland met elkaar om deze issues te bespreken. We kregen bijvoorbeeld nog maar weinig verwijzingen en er moesten nog wat zaken worden verbeterd in de samenwerking met de zorggroep. We besloten ons officieel te vereniging, maar daarvoor wilden we er graag nog een aantal coaches bij. In het najaar van 2021 startten er nog vijf nieuwe CooL-coaches in regio Kennemerland, waar Haarlem onder valt. Begin dit jaar lanceerden we Leefstijlcoaches Kennemerland.”

Wat willen jullie bereiken met het platform?
“We hopen een beter overzicht te bieden van de startende CooL-groepen voor zowel deelnemers als verwijzers. En door ons te verenigen willen we een betere onderhandelingspositie innemen tegenover de zorggroep en andere stakeholders. Wij zijn verplicht te declareren via de zorggroep. Dat is fijn, maar tegelijkertijd zijn we daardoor gebonden aan voorwaarden. We merken dat er landelijk veel verschil is, terwijl het niet uit zou moeten maken in welke regio een CooL-coach werkt. Nu trekken we met z’n tienen op om ons hier hard voor te maken. Het bundelen van onze krachten gaat ons uiteindelijk weer tijd opleveren die we aan de inhoud kunnen besteden.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: