Deze maand vertelt (kinder)leefstijlcoach Leila Meijer over hoe zij haar werk als CooL-coach combineert met haar werk als kinderleefstijlcoach voor de Coach-poli van het Maastricht UMC. Ook is ze als kinderleefstijlcoach betrokken bij de lancering van Keigezond Limburg.

Sinds wanneer ben je bij CooL betrokken?
“Tijdens de pilot in Limburg ben ik al ingestroomd en meteen doorgegaan toen het in het in 2019 in het basispakket kwam. De interactie met de deelnemers vind ik leuk; de dynamiek in elke groep is anders. Inmiddels heb ik al een stuk of 5 groepen afgerond en lopen er nog 10.”
Wat houdt jouw werk als kinderleefstijlcoach in?
“In Maastricht zit de Coach Poli: een kliniek voor kinderen met obesitas. Zij wilden hun werkzaamheden uitbreiden tot buiten het ziekenhuis en echt in de wijk naar de kinderen toe gaan. Bijvoorbeeld in buurtcentra, via de GGD en bij de kinderen thuis. Dat laatste doe ik. Ik spreek de kinderen apart van de ouders en af en toe gezamenlijk. Ook ga ik regelmatig met ze wandelen. Als je de kinderen alleen spreekt, komen er heel andere verhalen naar boven.”
Wat maakt dit werk leuk?
“Je krijgt van kinderen veel vaker een ‘out of the box-antwoord’. Ze hebben meer fantasie en weten zelf met goede oplossingen te komen. Een puberjongen snoepte te veel en zijn moeder wilde dat hij daarmee stopte. Maar het bleek dat hij juist worstelde met de druk op school na de lockdown. Hij wilde liever starten met meer bewegen en ontspannen. Dat vind ik mooi om zo samen tot een plan te komen. De kinderen moeten zelf een plan van aanpak schrijven. Dat kan prima, want ze zijn tussen de 8 en 18 jaar.
Is het niet lastig om met pubers te werken?
“De eerlijkheid en oprechtheid van de pubers spreekt me juist aan. Zij geven niet het sociaal wenselijk antwoord maar zeggen precies wat ze denken. Het lastigste is om hen in beweging te krijgen want ze hangen vaak tot het middaguur in bed. Daarom wandel ik met ze, dan zijn ze in ieder geval even buiten geweest. In Maastricht zijn veel wijken met heel lage SES. Ik merk dat er erg ongezond gegeten wordt in sommige gezinnen. Dan is het al winst als er één frikandel minder per dag gegeten wordt. Je moet ook goed kijken wat de ouders aankunnen. Ik wil graag nog een keertje gaan koken met een gezin, om ook de ouders zo wat bij te brengen hoe ze een simpele gezonde maaltijd kunnen bereiden.”
Heb je nog tips voor andere CooL-coaches die ook als kinderleefstijlcoach aan de slag willen?
“Verplaats je echt in de belevingswereld van de kinderen. Dus kijk eens op TikTok, of naar Pokémon. Het is fijn om over dat soort dingen mee te kunnen praten. En besef in wat voor digitale wereld ze leven en hoe belangrijk dat voor ze is. Ze zitten achter de laptop op school en als ze thuis komen moeten ze daarop huiswerk maken en willen ze ook nog even gamen en op hun mobiel. Dat kun je ze niet afnemen. Een meisje wilde eens meer bewegen door dansjes op TikTok na te de doen met een vriendinnetje. Een mooie combinatie van haar digitale wereld en meer bewegen.”