CooL-deelnemers komen in beweging met Slow Sports

13 maart 2023 | Algemeen

Elke CooL-coach zal het herkennen: deelnemers die sporten vaak te uitdagend vinden en niet goed uit de voeten kunnen met het reguliere sportaanbod. Leefstijlcoach Désirée Smits herkende dat en startte negen jaar geleden met Slow Sports. Inmiddels is het aanbod uitgebreid tot 20 gemeenten en volgen er ook deze lente weer opleidingsdagen voor leefstijlcoaches.

Het idee voor Slow Sports bedacht Désirée toen ze vanwege gladheid verplicht gas terug moest nemen tijdens het hardlopen. Haar zintuigen gingen open en ze ervaarde een heel andere vorm van plezier. Die wilde ze anderen ook laten ervaren. “Ik wil mensen laten ervaren hoe fijn bewegen kan zijn en dat het niks met presteren te maken heeft. Voor veel van mijn deelnemers is Slow Sports het laatste wat ze proberen, omdat ze bij alle andere sporten uitvallen. Ik wil echt het plezier in bewegen overbrengen.”

Oefeningen

Slow Sports bestaat uit een wandeling gecombineerd met oefeningen voor onder meer kracht, balans en coördinatie. Lekker buiten in de natuur. Daarnaast is er de cursus Slow Jog, waarbij deelnemers een eerste kennismaking met heel rustig hardlopen gaan ervaren. Daarna kunnen ze doorstromen naar het vervolg: Slow Run. Désirée “De meeste doen zowel Slow Sports als Slow Run, omdat dit een mooie combinatie van conditie en kracht is.”

Onthaasten

Ondanks de naam Slow Sports is het sporten niet per definitie langzaam. “Slow heeft meer te maken met onthaasten”, vertelt Désirée. “Het is niet dat we alles langzaam doen, wie meer uitdaging aankan én wil, die krijgt dat. Daarom is differentiëren ook zo belangrijk. Daar besteed ik veel aandacht aan tijdens de opleidingsdag voor Slow Sports trainers. Ook moeten de leefstijlcoaches die ik opleid het echt leuk vinden om met minder fanatieke mensen aan de slag te gaan.”

CooL-coaches kunnen niet alleen hun deelnemers op het bestaan van Slow Sports wijzen, ze kunnen ook zelf Slow Sports trainer worden. In het voorjaar organiseert Désirée nog drie opleidingsdagen waarvoor je je kunt aanmelden. En begin maart is het boek ‘Van no go naar go slow’ verschenen: speciaal voor leefstijlcoaches en andere zorgprofessionals die mensen in beweging willen krijgen.

Kijk voor meer informatie op www.slowsports.nl

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: