Spotlight on Peggy Gubbels

13 maart 2023 | Algemeen

Deze maand staat CooL-coach Peggy Gubbels van LeefLiev in Roermond in de spotlight. Zij focust op beweging in haar sessies en is daarnaast ook Slow Sports trainer. Ook werkt ze mee aan de pilot CooL op Maat*.

Peggy Gubbels

Sinds wanneer voer je CooL uit?

“Sinds een jaar ben ik CooL-coach en ik heb inmiddels zeven groepen. Ik werkte al jarenlang in de ambulante hulpverlening, waar ik mensen individueel begeleidde, en ik gaf Franse les aan groepen. Bij CooL combineer ik deze taken en vind ik het erg mooi dat je echt met de groep kleine stapjes gaat zetten. Vanuit de intake probeer ik overgewicht al op een andere manier te benaderen en de vraag achter de vraag te achterhalen. Het gesprek gaat vanaf het begin echt niet alleen over overgewicht, juist niet! Ik probeer de deelnemers zelf in actie te zetten. De sessies geef ik in de ruimte van een prachtige kapel. De ruimte is ideaal om tijdens de bijeenkomsten te bewegen. We bewegen als energizer en ik gebruik de kapel ook om ruimtelijk te kunnen coachen, bijvoorbeeld voor een schaalwandeling of een andere werkvorm die om ruimte vraagt. Ik daag ze steeds weer uit om hun doel op te delen in kleine stapjes die bij hen passen.”

Wat doe je als Slow Sports trainer?

“Ik ben met Slow Sports in aanraking gekomen door een filmpje van eigenaresse Désirée Smits. Ik had er meteen affiniteit mee: geen gedoe in de sportschool maar lekker buiten. Een aantal van mijn CooL-deelnemers doen ook mee met Slow Sports. Daardoor zie ik deze deelnemers vaker, en ook tijdens het sporten gaan de gesprekken tussen de deelnemers vaak over een gezonde leefstijl.”

Waarmee heb je het meeste affiniteit?

“Ik werkt graag met jongvolwassenen met mentale kwetsbaarheid. Samen met een fysiotherapeut geef ik laagdrempelige sporttraining aan de bewoners van een GGZ-instelling. Daar durfde eerst maar één persoon aan mee te doen, maar inmiddels kijkt er een vast groepje uit naar ons wekelijkse beweegmoment. Ik zoek steeds naar manieren om gezonde leefstijl als medicijn te promoten, in het bijzonder bij deze doelgroep en hun behandelaren. Daarnaast werk ik mee aan de pilot CooL op Maat, waarbij deelnemers individueel worden begeleid. Deze mensen kunnen minder goed in een groep meedraaien, wat soms bij mensen met mentale kwetsbaarheid het geval is. Als iemand niet mee kan komen in mijn reguliere CooL-groepen, overleg ik of ze met CooL op Maat mee willen doen.”

Wat is jouw ambitie?

“Het is mijn grote wens om uiteindelijk met kleinschalige CooL-groepen te werken, voor deelnemers met mentale klachten. In kleine groepjes kan ik deze doelgroep nog beter begeleiden, helemaal als de contactmomenten frequenter zijn. Ook is het goed te combineren met Slow Sports. Nu vraag ik voor de beweegsessies bij de GGZ-instelling subsidie aan, maar dat kan niet elk jaar. Terwijl je juist zoveel kunt winnen met extra sporten bij deze doelgroep.”

*CooL op Maat: vanaf oktober 2022 loopt er een regionale pilot naar individuele trajecten voor deelnemers die niet in een groep kunnen functioneren. Deze pilot is opgezet in samenwerking met zorgverzekeraar CZ en is op dit moment alleen beschikbaar voor deelnemers in de zorggroep-regio’s van Meditta en HOZL.

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: