CooL geven in een andere taal

14 november 2023 | Algemeen

Er is steeds meer vraag naar het CooL-programma in een andere taal. Diëtist en leefstijlcoach Seda Cengiz geeft sinds maart 2023 CooL ook volledig in het Turks. “Niet alleen de taal, maar ook de cultuur is anders en daar houd ik rekening mee tijdens het programma.”

Seda Cengiz werkt sinds 2010 als diëtist, eerst in Nederland, daarna tussen 2011 en 2021 in Turkije, waar zij ook een opleiding tot leefstijlcoach en een master toegepaste psychologie volgde. “Eten is gedrag en daarom gaat het in mijn consulten ook altijd over meer dan alleen voeding. Toen ik weer naar Nederland kwam, wilde ik speciaal mijn praktijk uitbreiden met leefstijlcoaching en het CooL-programma ook toegankelijk maken voor de Turkse populatie. Veel van hen spreken minder goed of geen Nederlands en ook voor hen is het belangrijk dat ze toegang tot een GLI hebben.”

De CooL-coach heeft drie verschillende type groepen: met enkel Nederlandstaligen, enkel hoogopgeleide Turken en de meer traditionele Turken. “De combinatie vind ik leuk, ik splits de groepen op zodat de deelnemers het meeste connectie met elkaar hebben en omdat de aanpak anders is. Ik ben in Turkije opgegroeid en heb het afgelopen decennium ook in Turkije gewoond, dus ik ben bekend met de Turkse cultuur, hoe ze eten, hoe de opvoeding is, hoe ze met hun ouders omgaan, de rol van de vrouwen, hoe ze hun geld uitgeven. Ik kan me goed in hun wereld inleven. Om een voorbeeld te geven: veel Turkse vrouwen hebben geen hobby’s, terwijl de meeste Nederlandse vrouwen wel hobby’s hebben. De hoogopgeleide Turken zitten daar weer tussenin. In de Turkse cultuur wordt meer warm gegeten overdag, in tegenstelling tot in Nederland. En over de ramadan hoef ik het bij de Nederlanders en bij de sommige Turks sprekende groepen  niet te hebben, terwijl ik bij de traditionele Turken echt mijn coaching daarop moet aanpassen. Aansturen op meer bewegen overdag terwijl je vast is niet handig bijvoorbeeld.”

Voor CooL-coaches die een andere taal machtig zijn adviseert Seda: kijk of er animo is en richt een groep op speciaal voor deze doelgroep. Er zijn zoveel mensen met een migratieachtergrond in Nederland die moeite hebben met de Nederlandse taal en toch graag een GLI willen volgen. Ik vind het heel leuk om met meerdere culturen te werken. Binnenkort start ik ook met CooL-MiGuide om online Turkse deelnemers te coachen, zodat het landelijk nog beter toegankelijk voor deze doelgroep is.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: