Deelnemers in the lead bij zomeractiviteiten

8 juli 2022 | Algemeen

Om de betrokkenheid van deelnemers te vergroten, kun je ervoor kiezen om extra activiteiten te organiseren voor CooL-deelnemers. In meerdere regio’s in Nederland wordt dit actief gedaan door groepen verenigde CooL-coaches. Zo ook bij de groepen van CooL-coach Sonja Edelaar uit Nijmegen. Alleen is het niet Sonja die de activiteiten bedenkt en organiseert: de deelnemers zijn in the lead!

Het was al langer de wens om activiteiten samen te organiseren met deelnemers uit meerdere CooL-groepen, vertelt deelnemer Freek. “Sonja vroeg mij wat ik voor de groep wilde betekenen. Ik gaf toen aan dat het coördineren van de ‘Coole Uitjes’ mij leuk lijkt.” Elke tweede vrijdag van de maand staat er een uitje op de planning, volledig bedacht én geregeld door deelnemers. Freek regelt de aanmeldingen en alle deelnemers uit Sonja’s CooL-groepen kunnen zelf initiatieven bedenken voor uitjes. Freek: “Elke maand staat er een ander uitje op de planning: we hebben het programma al tot december gevuld.”

Zo staan er bijvoorbeeld een tafeltennistoernooi, een saladeworkshop, een walking basketbal clinic en een mindful wandeling op het programma. “De deelnemer die iets inbrengt, organiseert de activiteit. Ik help met deelnemers werven en de aanmeldingen coördineren en ik overleg met Sonja of alles goed verloopt.” De activiteiten staan los van het CooL-programma zelf, maar hebben als doel om in contact met deelnemers uit andere groepen te komen. “Het zijn spontane en ongedwongen uitjes, waarvoor je wel uit je luie stoel moet komen”, vertelt Freek. “Ik vind het een toevoeging omdat ik me bij andere CooL-deelnemers nergens voor hoef te schamen. Zij worstelen met hetzelfde en zij snappen hoe het is om overgewicht te hebben. Ik voel me gehoord, begrepen en geaccepteerd en daar dragen deze uitjes aan bij.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: