Spotlight on Sonja Edelaar

14 juli 2022 | Algemeen

Deze maand staat leefstijlcoach Sonja Edelaar van CooL Nijmegen in de spotlight. Ze vertelt over de ontwikkeling die ze door heeft gemaakt in de vier jaar dat zij CooL-coach is.

Je was er vroeg bij met CooL!
“Klopt, in 2018 ben ik de pilot ingestapt. Al jaren werkte ik als leefstijlcoach voor Visiom, dat ooit begonnen is onder de naam ‘Weg met de weegschaal’. Omdat ik zelf ooit met gezondheidsklachten kampte, ben ik me gaan verdiepen in gezonde voeding. Vanuit daar is het balletje gaan rollen. Na een opleiding bij de AVLEG kon ik meteen met de CooL-pilot meedoen. Inmiddels heb ik al 16 groepen gedraaid.”

Wat spreekt je zo aan in CooL?
“De afwisseling tussen de groepsbijeenkomsten en de individuele sessies maakt het werk dynamisch. En ik vind het mooi dat ik mijn sessies kan blijven ontwikkelen. De sessies hoe ik die nu geef, verschillen echt van toen ik begon in 2018. Het programma staat nu beter en er zit meer een lijn in. Inmiddels heb ik ook een samenwerkingsverband met twaalf andere leefstijlcoaches uit de regio. De winst is dat we nu zichtbaarder zijn voor de huisartsen. Het lijkt me mooi als we met elkaar steeds meer homogene groepen kunnen starten.”

Organiseer je ook extra activiteiten voor de deelnemers?
“Ik probeer de deelnemers meer bij het programma te betrekken. Daarvoor heb ik Coole Uitjes in het leven geroepen. Ik vond het lastig voor de groepsvorming dat de groepsbijeenkomsten maar eens per maand zijn. In het verleden organiseerde ik nog wel eens beweegactiviteiten, en dan doe je veel moeite terwijl er amper iemand komt opdagen. Dat moest nu anders, dus stelde ik de deelnemers zelf verantwoordelijk voor de organisatie. De deelnemers kunnen zelf uitjes aandragen én organiseren, een deelnemer regelt de aanmeldingen en ik faciliteer het door het op mijn website en in de nieuwsbrief te zetten. Ik zie dat dit ze echt nieuwe energie geeft.”

Hoe wil jij je blijven ontwikkelen als CooL-coach?
“Ik volg nu een extra trainersopleiding, samen met een andere CooL-coach uit mijn samenwerkingsverband. Daarin leer ik hoe ik nog beter voor de groep kan staan, want hoe goed het ook gaat, er is altijd ruimte voor verbetering. Na deze opleiding gaan we samen brainstormen over hoe we dit in onze sessies kunnen verwerken.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: