Spotlight on Fieke de Wit

12 september 2022 | Algemeen

Deze maand staat leefstijlcoach, burn-out coach en NEI-therapeut Fieke de Wit van Leefstijlcoaching Fieke (LeefGezondCoaching.nl) uit Hapert in de spotlight. Ze is CooL-coach van het eerste uur en betrokken bij de pilot ‘Sport en Zorg’ van NOC*NSF.

Hoe lang ben je al CooL-coach?
“In 2017 heb ik mij laten omscholen tot leefstijlcoach. Voorheen was ik werkzaam in de facilitaire branche, het onderwijs, was ik een fanatiek kok, veel bezig met meditatie en gaf ik basketbaltraining. Alles wat ik leuk vind komt samen in het werk als leefstijlcoach. Direct toen de GLI in het basispakket kwam, ben ik met CooL gestart. Inmiddels loopt mijn 14e groep en zijn er vier afgerond. Ik vind vooral de niet-meetbare resultaten bij de deelnemers mooi: dat ze zich fitter voelen, of bewustere keuzes maken.”

Waarom heb je je opgegeven voor de pilot?
“De afgelopen jaren deed ik samen met leefstijlcoach Hans Janssen een andere pilot waarbij we subsidie vanuit het sportakkoord hadden gekregen. In de weken dat er geen bijeenkomst was, gingen de deelnemers samen allerlei sportvormen ontdekken. Dat beviel goed! Nu doe ik mee met de pilot van NOC*NSF. Ik wil mensen laten ervaren dat ze wél mee kunnen doen en dat ze toch plezier aan bewegen en sport kunnen beleven. Deelnemers durven vaak niet de stap naar sporten te zetten omdat ze bijvoorbeeld last van hun knieën hebben of zich schamen. Tijdens de pilot kunnen ook zij meedoen: het gekozen sportaanbod is toegankelijk voor iedereen.”

Hoe pakken jullie dat aan in de pilot?
“Het was een lang voorbereidingstraject, maar nu starten we dan eindelijk in meerdere gemeenten in Brabant. We hebben in één van mijn regio’s zeven sportverenigingen gevonden die mee willen doen. Bij deze zeven aanbieders kunnen de deelnemers drie gratis lessen volgen. De verenigingen zorgen voor een warm welkom en besteden wat extra aandacht aan de GLI-deelnemers tijdens het opstarten. Daarna kunnen ze lid worden. En als voor iemand de drempel nog te hoog is, dan schakelen we de buurtsportcoach in om de deelnemer apart te begeleiden richting een geschikte beweegvorm. Na afloop meten we in gespreksvormen of de deelnemers daadwerkelijk meer zijn gaan bewegen.”

Wat is jouw ambitie op leefstijlgebied?
“Ik ben naast CooL-coach ook burn-out coach en NEI-therapeut waarbij ik mij richt op traumaverwerking. Daar komt veel leefstijl bij kijken. Het lijkt mij mooi om traumaverwerking en leefstijlcoaching steeds meer te combineren en integreren met elkaar.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: