Het (buiten)sport-programma van Cock van den Hombergh

20 maart 2024 | Algemeen, Nieuwsbrief

In een gesprek met Cock van van den Hombergh, CooL-coach en fysiotherapeut werkzaam bij Topzorg Groenveld in Venlo, krijgen we inzicht in hoe hij naast CooL ook bewegen aanbiedt. We stellen hem vragen over hoe het (buiten)sport-programma wordt ontvangen, gefinancierd en uitgevoerd. Cock deelt zijn ervaringen en aanpak bij het motiveren van deelnemers, het omgaan met niveauverschillen en het bieden van beweegactiviteiten, zelfs in het winterseizoen.

Je biedt een buitensport-programma aan, klopt dat?
“Ja, dat klopt. Het programma vindt voornamelijk buiten plaats, afhankelijk van het weer. We proberen zoveel mogelijk buiten te sporten, maar bij slecht weer wijken we soms uit naar een gymzaal. We sporten elke vrijdag om 16.00 uur.”

Hoe reageren CooL-deelnemers op het buitensport-programma?
“De reacties zijn verschillend. Sommigen zijn enthousiast en nemen deel aan de activiteiten, terwijl anderen liever andere vormen van beweging kiezen, zoals wandelen of zwemmen. Maar over het algemeen vinden de deelnemers die ervoor kiezen om mee te doen aan het bewegen wat wij aanbieden, het leuk en gezellig.”

Hoeveel mensen doen mee?
“Momenteel doen er ongeveer 12 mensen mee aan het bewegen. We proberen het zo laagdrempelig mogelijk te houden, zodat iedereen kan deelnemen.”

Hoe heb je de financiering geregeld?
“We ontvangen subsidie van de gemeente en vragen een kleine eigen bijdrage van €2 per keer aan de deelnemers. Hiermee kunnen we de kosten dekken en het programma betaalbaar houden. De €2 is symbolisch en vragen we als stok achter de deur. De deelnemers kunnen een 10 rittenkaart kopen die beperkt op te maken is.”

Hoe motiveer je deelnemers hiervoor?
“Ik probeer de deelnemers vooral plezier in bewegen te laten ervaren. Daarnaast bieden we persoonlijke aandacht en passen we de oefeningen aan op hun niveau en eventuele blessures. Ook probeer ik gevarieerde trainingen aan te bieden, we doen dus nooit hetzelfde.”

Hoe pak je niveauverschillen aan?
“Ik houd rekening met de verschillende niveaus door oefeningen aan te passen en alternatieven te bieden. Ik kijk goed naar wat men aankan. Zo kan iedereen op zijn eigen tempo en niveau meedoen.”

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan?
“Ik ben naast leefstijlcoach ook fysiotherapeut en heb veel ervaring in het begeleiden van mensen bij sport en beweging. Deze achtergrond helpt mij om deelnemers op een veilige en effectieve manier te laten bewegen.”

Hoe doe je dit in de winter of in het natte seizoen?
“In de winter proberen we zoveel mogelijk buiten te blijven sporten, maar bij slecht weer wijken we uit naar een gymzaal. We proberen wel altijd de frisse lucht en de zon op te zoeken, omdat dat het plezier in bewegen vergroot.”

NB: het (buiten)sport-programma van Cock biedt deelnemers de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier te bewegen en weer plezier te hebben in sporten. Door zijn achtergrond als fysiotherapeut kan hij deelnemers op een veilige en effectieve manier begeleiden, zelfs bij niveauverschillen en in verschillende weersomstandigheden. Met persoonlijke aandacht en aanpassingen zorgt hij ervoor dat iedereen weer kan gaan genieten van bewegen.

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: