Spotlight on Fleur Schouten

20 maart 2024 | Algemeen

Fleur werkt als CooL-coach bij Gezond Leefstijlcoaching in Woerden en Bunschoten. De coach-sessies met CooL-deelnemers doet zij zoveel mogelijk al wandelend en dat bevalt zo goed dat ze wil bewegen naar een zogenaamde “CooL in de Buitenlucht”.

Dit interview vindt, hoe kan het ook anders, wandelend plaats.

Fleur maakt gebruik van de materialen van Alles is gezondheid. Samen met Arts en Leefstijl hebben zij een toolkit ontwikkeld met wetenschappelijk onderbouwde praktijkadviezen waarbij de relatie tussen natuur en gezondheid aan bod komt.

Waarom kies je voor CooL in de buitenlucht?

“Je komt tijdens het wandelen makkelijker tot de kern. De gesprekken zijn vaak losser dan tussen vier muren. Je kijkt elkaar wel aan, maar niet de hele tijd. Het is ook makkelijker om, al lopend, gewoon even stil te zijn en iets te laten bezinken. Ik geloof echt in groene zorg en mensen letterlijk en figuurlijk in beweging brengen. Gelukkig is dat niet alleen mijn idee, maar is dit ook wetenschappelijk aangetoond. Bewegen in het groen zorgt er o.a. voor dat je je meer ontspannen voelt, je gaat er beter van slapen, je stemming verbetert en je ervaart minder stress. Ik merk het zelf ook; door de dag te starten en af te sluiten met een wandeling begin ik wakkerder aan mijn dag en aan het eind kan ik alles als het ware van me af laten glijden.”

Doe je ook de groepssessies buiten?

“2024 is voor mij echt het jaar waarin ik start met ‘CooL in de buitenlucht’. De officiële lancering van de echte naam komt nog! De eerste maanden is uitproberen en vooral ‘learning by doing’. Tegelijkertijd ben ik ook bezig om de onderbouwing en uitwerking op papier te zetten en verder uit te denken hoe we dit het beste vorm kunnen geven. Ik vind het fijn dat Gezond Leefstijlcoaching, de praktijk waar ik werk, ook enthousiast is over mijn ideeën en graag meedenkt. Zo ben ik op zoek gegaan naar een locatie die in het groen ligt. Van daaruit ben ik gestart om ook de groepssessies gedeeltelijk buiten te geven. Het lag bijvoorbeeld voor de hand om de bijeenkomst over bewegen – samen met de buurtsportcoach – buiten te doen. Lekker rekken en strekken in de natuur. Ik merkte dat dit ook wat teweegbrengt in de groep. Na afloop is de sfeer levendig, er worden andere combinaties gemaakt. Er gebeurt echt wat in zo’n groep.”

“Op dit moment doen we de eerste 20 minuten wandelend. Hierin doen we alles wat we normaal ook in een bijeenkomst doen, maar nu zijn we tegelijkertijd ook nog buiten in beweging. En daarna gaan we naar binnen. Zo ben ik momenteel aan het uitproberen. Ik loop ook wel tegen dingen aan die ik van tevoren niet had bedacht. Zo willen sommige deelnemers liever niet in een groep herkend worden door bekenden, dus dat is een uitdaging die op iedere locatie weer anders is.”

Ervaar je ook nadelen?

“Als het regent hebben mensen niet altijd zin om naar buiten te gaan. Hoewel ik ook merk dat men zich er steeds vaker op kleedt en uiteindelijk toch wel naar buiten wil gaan omdat ze erop gerekend hebben. We hebben ook speciaal paraplu’s aangeschaft. En dan is het mooi als een deelnemer vanonder haar paraplu aangeeft dat het eigenlijk wel meevalt en dat het juist wel lekker fris is. Dan beleef ik een succes-momentje!”

Hoe reageren je coachees?

“De meesten reageren positief. Ze vinden het ook wel fijn dat ze niet de hele tijd tegen mijn hoofd aan te hoeven kijken denk ik, haha! Ze merken hoe laagdrempelig het is om even naar buiten te gaan. Ik maak ze ook mede-eigenaar van het project door ze erbij te betrekken en mijn ideeën met ze te delen. Zo heeft een deelnemer me geholpen bij mijn eerste wandelroute en een paar anderen bij het vinden van een locatie in het groen. Ze kennen de omgeving vaak beter dan ik.”
“Ik merkte het direct ook in de groep na de eerste buitensessie: iedereen zat lekker aan de thee met rode blosjes op de wangen. Een positieve sfeer!”

Heb je nog tips voor andere CooL-coach die hiermee willen starten?

“Bespreek met je deelnemers hoe ze het zouden vinden als de 1 op 1 coach gesprekken al wandelend zouden plaatsvinden. Vertel ze over de voordelen en hoe het in zijn werk zou gaan. Betrek ze erbij. Laat ze bijvoorbeeld meedenken over de route. En vraag na afloop hoe ze het vonden. Zo doe je het samen. Is ook leuker voor jezelf!”
“Ze hoeven niet tegen wil en dank naar buiten, maar probeer ze wel een beetje te ‘kietelen’.”
“Kijk wat er nu al kan met de individuele gesprekken. Ervaar wat werkt goed en wat minder. Je krijgt dan vanzelf de juiste vorm te pakken!”

NB: na de pilot zullen de ervaringen van Fleur over de groepssessies buiten gedeeld worden zodat andere CooL-coaches ervan kunnen leren.

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: