Hoe gebruik je het CooL Logic Model?

6 februari 2023 | Algemeen

Als onderbouwing van het CooL-programma is op basis van wetenschappelijke literatuur het CooL Logic Model ontwikkeld. Een handig model waarmee je kan checken of jouw sessies bijdragen aan het behalen van de einddoelstellingen en of je de bewezen werkzame elementen optimaal inzet. Maar waar begin je nou en hoe vertaal je de wetenschap naar jouw eigen praktijk? CooL-coach Dominique Kuipers geeft tips.

In het Logic Model zie je een grafisch overzicht van de verschillende factoren die belangrijk zijn bij het CooL-programma. Onder anderen de motivatie van de deelnemer, de omgeving, de attitude, gewoontevorming, bewustzijn en vaardigheden. Ook staan de einddoelstellingen en de werkzame elementen uitgewerkt. Een heleboel informatie, dus waar moet je beginnen?

“Ik heb veel aan het Logic Model gehad toen we onze sessies aan het herontwerpen waren”, vertelt CooL-coach bij MiGuide Dominique Kuipers. “Sinds een jaar voeren wij CooL uit met MiGuide, en samen met collega’s hebben we in brainstormsessies gepuzzeld met de inhoud per bijeenkomst. Komen alle einddoelstellingen genoeg aan bod? Besteden we voldoende aandacht aan gedragsverandering en de motivatie? De deelnemers weten meestal zelf wel wat een gezonde leefstijl is, maar hoe krijg je het voor elkaar om ook echt je gedrag te veranderen? Daar willen we echt op focussen in elke groepssessie.”

Na een jaar met de eerste versie van hun CooL-programma gewerkt te hebben, werd het tijd voor een evaluatie. “Het CooL Logic Model was toen net gelanceerd, dus dat hebben we er meteen bij gepakt”, vertelt Kuipers. “We hebben per bijeenkomst gekeken of de elementen van het Logic Model er voldoende in terug komen. Specifiek keken we daarbij naar het bewustzijn en de omgeving. We merkten dat deelnemers het soms lastig vonden dat ze echt zelf de regie moesten nemen, of dat hun omgeving niet goed bijdraagt aan hun gezonde leefstijl. Dan kijken we wat wél kan.”

Voor wie nog niet met het nieuwe CooL Logic Model heeft gewerkt heeft Kuipers een tip. “Alle CooL-coaches hebben wel hun eigen presentaties en draaiboeken per bijeenkomst. Als je daar eens per jaar een kritisch naar kijkt aan de hand van het Logic Model, dan kun je jouw sessies echt verbeteren. En maak die vertaalslag naar de praktijk zodat alle deelnemers het kunnen begrijpen. Je leert met het Logic Model meer met een helikopter view naar jouw sessies te kijken.”

Wil jij ook jouw sessies verbeteren met het CooL Logic Model? Kijk dan hier in de Kennisbank. (besloten informatie voor CooL-licentiehouders)

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: