Spotlight on Tanja Ivanovski

10 januari 2023 | Algemeen

Deze maand staat fysiotherapeut en CooL-coach Tanja Ivanovski in de spotlight. Met haar praktijk OOFI focust ze zich op oedeem en oncologie en daar is overgewicht bijgekomen. Voor haar CooL-sessies bedenkt ze veel creatieve werkvormen om haar deelnemers aan het denken te zetten.

Sinds wanneer ben je met CooL gestart?
“In oktober 2022 startte mijn eerste groep en volgende week begint de tweede groep. Ik was eerst terughoudend, tot ik ontdekte dat CooL veel over self management gaat. Voor mijn oedeempatiënten werk ik al lang met self management en dat werkt heel goed. Toen ben ik mijn eerste groep gestart om te kijken of ik het leuk vond.”

En hoe bevalt het?
“Het bevalt goed, want ik ben lekker creatief bezig met het samenstellen van de bijeenkomsten en leuke passende werkvormen daarvoor te bedenken. Bij mij in de praktijk zijn veel oncologiepatiënten en die zitten vaak in een dip, dus onze inrichting is al speels met overal grapjes in en we gaan regelmatig even dansen met de patiënten. Voor mijn CooL-deelnemers wil ik ook een positieve sfeer creëren en echt een gedachtenproces op gang brengen bij ze. Tijdens de eerste sessie doe ik bijvoorbeeld een muziek quiz als energizer, met liedjes als Red red wine. ‘Wat weet jij van rode wijn?’, vraag ik dan. Tussendoor dansen ze, net zoals ik met mijn oncologiepatiënten doe. Dat werkt heel goed. Deze playlist staat onder mijn naam op Spotify en is ook door andere coaches te gebruiken.”

Hoe reageren de deelnemers op deze creatieve werkvormen?
“Ze vinden het heel leuk en zijn dan meteen los. Ik bekijk per sessie welk thema ik aan bod wil laten komen en hoe ik ze daar over kan laten nadenken. Om ze te laten denken over hoe ze meer in beweging kunnen komen, mochten ze zichzelf als auto zien. Wie zit er achter het stuur? Wie zijn de bijrijders? Waaruit bestaat de brandstof? Hoe is de weg? Ik probeer ze letterlijk met hun hersenen een ander pad te laten lopen. Iedereen haal er uit wat er voor hem of haar in zit en alles is goed. Ik focus ook altijd op het positieve: wat gaat er wél goed? Ik maak geen standaard mappen voor ze. Ze maken hun eigen map, want iedereen bewandelt een ander pad. Ik ontwikkel nu elke sessie los voor mijzelf en maak daarvoor ook gebruik van de nieuwe database met werkvormen in de Kennisbank van ELI. Voor het thema stress heb ik daar een leuke werkvorm uitgehaald, en ik zal mijn zelfbedachte werkvormen er ook aan toevoegen.”

Wat is jouw ambitie met CooL?
“Waar ik eerst alleen wilde kijken of ik het leuk vond, wil ik het nu als vast onderdeel van onze praktijk gaan aanbieden. Ik en mijn duo partner werkten al veel met leefstijl voor oedeem- en oncologiepatiënten. Mijn CooL-groepen zijn juist heel divers, maar ik vraag altijd wel een paar oncologiepatiënten of ze mee willen doen. Ik vind dat je als fysiotherapeut niet om leefstijl heen kan. Dat zou een vast onderdeel van de behandeling moeten zijn. Het lijkt me mooi als we allebei CooL-groepen kunnen draaien en dat het een vast onderdeel van OOFI wordt.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: