Spotlight on Isabelle Blaes

6 februari 2023 | Algemeen

Deze maand staat leefstijlcoach Isabelle Blaes van iBlaes in Groningen in de spotlight. Al 15 jaar werkt zij als leefstijlcoach voor Visiom en rolde zo in CooL. Ze focust in haar sessies vooral op persoonlijke balans. “Wat heb je nodig om je goed te voelen?”

Hoe ben jij in CooL gerold?
“Na mijn studie letterkunde ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij Stichting Overgewicht. Daarvoor was het noodzakelijk om een opleiding tot gewichtsconsulent te volgen. Dat vond ik te weinig, dus ik ben tegelijkertijd een coach-opleiding gaan doen. Toen kwam ik bij de voorloper van Visiom terecht en kon daar meteen beginnen. Dat doe ik nu al 15 jaar, en toen CooL vergoed werd, rolde ik daar automatisch in. In heb zo’n vijf lopende groepen. Nooit te veel, want ik doe er veel dingen naast en ik wil het met mijn volle aandacht kunnen doen.”

Hoe focus jij je op persoonlijke balans bij CooL?
“Ik ben al geïnteresseerd in ‘een goed leven leiden’ sinds mijn studie letterkunde. Ik stel mijn deelnemers de vraag: wat heb je nodig om je goed te voelen? Het is meer dan alleen niet ziek zijn. Er is veerkracht voor nodig. Ik maak veel gebruik van van Positieve Gezondheid waar ik ook aparte trainingen in geef. Als je je goed voelt, gaat zelfzorg je makkelijker af. Taal vind ik ook erg belangrijk: de manier waarop je dingen benoemd. Deelnemers zeggen vaak ‘ik moet sporten’. Wil iemand ook echt sporten, of moet het van zichzelf? En wat wil diegene dan anders? Ik geef in mijn intake ook altijd aan dat bij mij de focus op persoonlijke balans ligt en de huisartsen in mijn regio weten dat ook.”

Wat doe je als een deelnemer door een zware periode gaat?
“Ik geef ze groot gelijk dat ze dan even met andere dingen bezig zijn. De focus blijft bij goed voor jezelf zorgen, alleen veranderen de acties soms wel een beetje. Ik plan altijd snel een persoonlijk gesprek in zodra ik een appje krijg dat er bij iemand iets speelt. Als je wilt veranderen, begint het met jezelf accepteren. De moeilijke periode mag er zijn, geef ruimte aan je verdriet en zoek een manier om je boosheid te uiten. Hoe meer je over jezelf weet, hoe beter je door zo’n moeilijke periode heen komt. Ik vertel ook altijd dat het voor iedereen wel eens een dag, week en maand lastig kan zijn. Bedenk daarom: wat is er vandaag nodig om mij goed te voelen?”

Hoe zit het met jouw eigen persoonlijke balans?
“Ik zorg dat ik niet teveel CooL-groepen draai, daar ben ik in geminderd de afgelopen jaren. Ik wil namelijk met mijn volle aandacht bij een groep zijn. Ik geef ook trainingen en webinars en heb best een drukke werkweek. Daarom heb ik een vast ochtendritueel ontwikkeld. Ik neem de tijd om even te lezen en yoga te doen of een dans workout, daarna ontbijt ik en dan start ik rond half tien met werken. Dat bevalt heel goed. ’s Avonds heb ik ook een vast ritueel. Dat geeft mij veel houvast. Al moet ik bekennen dat ik gedurende de dag me wel eens in werk kan laten meeslepen en vergeet lunchpauze te nemen. Het blijft altijd zoeken naar de juiste balans.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: