‘Ik ben een ander mens geworden’

26 november 2023 | Algemeen

Wat levert het CooL-programma, naast gewichtsverlies, op bij deelnemers? Daarover vertelt oud-deelnemer Norbert Essink van leefstijlcoach Reina Buursen. Hij nam deel aan het CooL-programma van 2021 tot 2023. Sindsdien is er veel veranderd en heeft hij een gezonde leefstijl echt omarmd. “Leefstijl is nu een hobby van me geworden.”

Norbert werd door de praktijkondersteuner op het CooL-programma getipt omdat hij last van een te hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol. “Ik had geen idee van het bestaan van een GLI, maar het was een schot in de roos omdat ik graag zonder medicatie mijn bloedwaarden wilde verbeteren. Achteraf gezien ben ik echt een ander mens geworden door CooL. Ik maak veel bewustere voedingskeuzes, ik houd bij hoeveel calorieën ik binnen krijg, ik ben naast de sportschool meer gaan bewegen. Wandelen heb ik echt omarmd. Dat deed ik nooit en nu heb ik zelfs voor de Vierdaagse getraind!”

Ook naast alle gezondheidswinst ervaart Norbert ook een mentale verbetering. “Ik vind mezelf weer aantrekkelijk nu ik wat kilo’s kwijt ben en dat maakt dat mijn stemming een stuk vrolijker is. Alles gaat ook makkelijker, ik loop bijvoorbeeld al zo’n 10.000 stappen per dag voor mijn werk en dat gaat me nu makkelijker af. Mijn bloeddruk en cholesterol zijn weer normaal, dus ik hoef geen medicatie te slikken. Ik denk meer na over voeding, plan meer rustmomenten in en doe regelmatig ademhalingsoefeningen. En ik ga zoveel bewuster om met voeding dan dat ik deed. Ook luister ik podcasts over leefstijl en ben ik binnenkort te gast in de podcast Leefstijllab. Ik denk niet meer aan een zak chips of een reep chocolade, leefstijl is echt een hobby van me geworden.”

De oud-CooL-deelnemers is zelf zo tevreden dat hij zijn praktijkondersteuner een bedankbrief heeft gestuurd. “Ik ben zo blij dat zij mij heeft verwezen, ik kende de GLI totaal niet, dus er mag zeker meer aandacht voor komen.” Om daar zelf een steentje aan bij te dragen, is Norbert bestuurslid geworden van de NVOO, de Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas. “En ik zit vanaf komend jaar in de ledenraad van Menzis. Ik verwacht niet dat ik hun beleid kan aanpassen, maar ik kan wel continu het belang van preventie en leefstijl benadrukken.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: