Online CooL-programma bij MiGuide

9 mei 2023 | Algemeen

Nu de pandemie verleden tijd is, wordt het CooL-programma weer uitsluitend in fysieke vorm (op locatie) aangeboden, behalve bij CooL-MiGuide. CooL-MiGuide biedt een volledige online variant van CooL aan, in combinatie met ondersteunende digitale middelen. Deze variant van CooL is momenteel in afwachting van de officiële goedkeuring van het RIVM: “Onze resultaten laten zien dat wij het goed doen.” De aanvraag bij het RIVM is een gezamenlijk initiatief van CooL-MiGuide en het Expertisecentrum Leefstijlinterventies.

MiGuide begon in 2018 met een applicatie voor huisartsen en praktijkondersteuners als ondersteunende tool bij gesprekken over leefstijl in de spreekkamer. “Toen bleek dat huisartsen en praktijkondersteuners daar onvoldoende tijd voor hadden, zijn we leefstijlcoaches erbij gaan betrekken”, vertelt directeur Arjen Huizinga. “Zij hebben meer tijd voor de patiënt. Sinds de pandemie bieden wij daarom de volledig digitale versie van CooL aan, in overleg met het Expertisecentrum Leefstijlinterventies.”

Digitale leermiddelen

De online variant van CooL bij MiGuide ziet er als volgt uit: de deelnemers kunnen uit alle provincies van Nederland komen en vormen, net als in het reguliere programma, met elkaar een groep. De groepsbijeenkomsten zijn via beeldbellen en hebben dezelfde thema’s als het reguliere CooL-programma. Daarnaast zijn er extra individuele gesprekken en ondersteuning door middel van verschillende digitale leermiddelen, zoals explainers, filmpjes, quizzen en andere content per mail, en uiteraard de MiGuide App. “Deze MiGuide App kan gepersonaliseerd ”, vertelt Huizinga. “Als de deelnemer bezig is met meer groente eten, krijgt hij daar meer informatie over en niet over iets anders. De app past de informatie en tips die gegeven worden aan op het individu. De juiste informatie op het juiste moment. Dat werkt versterkend.” De inhoud van de app is speciaal aangepast om goed aan te sluiten bij het CooL-programma en het is bijvoorbeeld ook mogelijk om labwaarden van de huisarts in de app terug te zien.

Leefstijlcoaches gezocht

MiGuide heeft nu zes leefstijlcoaches in vaste dienst en zoekt er dit jaar zeker nog een paar bij. Huizinga: “De leefstijlcoaches die bij ons werken, begeleiden niet alleen de groepen maar helpen ook mee om het CooL-programma van MiGuide door te ontwikkelen. Daarnaast zijn ze minder belast met administratieve perikelen, zoals declaraties. De resultaten van de online CooL-variant zijn goed. We trekken vooral veel werkende deelnemers aan, of bijvoorbeeld mensen die veel op reis zijn of het CooL-programma gewoon liever online vanuit huis volgen.”

Ben je geïnteresseerd in CooL-MiGuide? Kijk dan op de website.

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: