Spotlight on Amber Ronteltap

14 juni 2022 | Algemeen

Deze maand vertelt leefstijlcoach, voedingskundige, gedragsonderzoeker en docent Amber Ronteltap, van Amber Leefstijlcoaching uit Wageningen, over haar start als kersverse CooL-coach.

Wat maakt dat je ook leefstijlcoach bent geworden?
“Ik werk al zo’n 15 jaar als toegepast gedragsonderzoeker in het publieke domein, steeds vaker toegespitst op de leefstijl van mensen. Het was al langer een wens van mij om niet alleen abstract met gezondheid bezig te zijn, maar echt in het hier en nu iets voor iemand te kunnen betekenen. Toen hoorde ik over de opleiding tot leefstijlcoach en daarmee kwam voor mij alles samen. Deze opleiding heb ik eind 2021 voltooid en ik ben daarna meteen alles gaan opzetten om het CooL-programma te kunnen uitvoeren. Dat zag ik als de meest zekere manier om meteen als coach in de praktijk aan de slag te kunnen.”

Hoe bevalt het geven van CooL je?
“Ik ben blij dat ik ben gestart, want ik vind het coachen geweldig en zie echt de meerwaarde van het programma, vooral door de groepssessies. Ik ben nu met mijn eerste groep bezig, maar merkte direct al dat de deelnemers het prettig vinden om de ervaring van anderen te horen. ‘Oh loop jij daar ook mee!’, hoor ik regelmatig iemand zeggen. Ook durven ze tegen elkaar veel directer, harder te zijn dan ik zou doen. Het voor de groep staan voelt alsof het de bedoeling is. Ik vind het fantastisch, die saamhorigheid.”

Zijn er ook dingen die je lastig vindt?
“Deelnemers hebben heel uiteenlopende problemen, zoals autisme, artrose, maagverkleining, eetstoornissen. Ik vind het best heftig om dat samen in één groep te hebben. Kan ik ze wel helpen, denk ik dan. Maar als ze de GLI niet mogen doen, is er geen andere hulp op korte termijn. Ik vind het prachtig dat de GLI vergoed wordt. Maar mede daardoor moet je behoorlijk veel stappen zetten voordat je echt van start kunt. Er zijn veel regels en ik wil me overal netjes aan houden. Dat geeft me soms het gevoel een beetje ‘lost’ te zijn.”

Wat is jouw ambitie met CooL?
“Ik zou mijn ervaring uit de praktijk graag willen gebruiken om mijn onderzoek richting te geven, en andersom inzichten uit mijn onderzoek in te zetten als coach. En ik wil bijdragen aan een goede interprofessionele samenwerking in de regio. Samen kun je zoveel meer bereiken. Daarom ben ik ook blij met mijn intervisiegroep in de regio. Het is een bron van wijsheid, plezier en geruststelling. Ik raad alle startende CooL-coaches aan om snel deze aansluiting met collega’s te zoeken.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: