Spotlight on Esther van de Berg

17 mei 2022 | Algemeen

Deze maand vertelt leefstijlcoach en diëtist Esther van de Berg van ‘Diëtist en Leefstijl’ uit de kop van Noord Holland en Texel over hoe zij met haar collega’s maandelijks leuke activiteiten voor CooL-deelnemers organiseert. Lekker naar buiten en bewegen staan daarbij centraal. Ze kreeg zelfs haar deelnemers mee op een supboard.

Hoe zijn jullie bij een sup-uitje gekomen?
“We gingen eerst suppen met een teamuitje. Dat beviel zo goed dat we het vorige zomer zowel op Texel als ‘aan de overkant’ ook voor CooL-deelnemers hebben georganiseerd. Het scheelt dat mijn collega Andrea in de windsurftopsport zit en daardoor makkelijk supboards kan regelen. Het uitje stond in het teken van de thema’s balans, ontspanning en beweging. Dat komt allemaal samen als je supt. Net als jezelf overtreffen en iets proberen wat je normaal nooit zou doen.”

Hoe vonden de deelnemers het suppen?
“Ze vonden het super, ook degenen die aan de kant stonden aan te moedigen. Iedereen die meedeed heeft ook eventjes op de sup gestaan. Zo mooi om de trots op hun gezicht te zien als dat lukte! Ze moesten uit hun comfortzone en zich kwetsbaar opstellen, want je haalt toch een nat pak waar je groepsgenoten bij zijn. Dat heeft juist bijgedragen aan de groepsdynamiek. We merken dat de band tussen de groepsleden nu hechter is. Het beviel ons allemaal zo goed dat we komende zomer opnieuw een paar supsessies gaan organiseren.”

Doen jullie nog meer extra activiteiten voor CooL-deelnemers?
“Eigenlijk organiseren we iedere maand een extra activiteit waar ze gratis aan kunnen deelnemen. We zijn met 10 collega’s en als we allemaal ons netwerk inzetten, kunnen we laagdrempelig activiteiten regelen. Soms is het wel lastig, want de vergoeding voor CooL is beperkt, dus moet je creatief zijn. Ook voordat we met CooL startten, organiseerden we bootcamps, wandelingen en hadden we een zwemprogramma. Nu houden we ook extra workshops etiketten lezen, kookworkshops, wandelclubjes en noem maar op. Veel deelnemers komen uit de lage SES en het is leuk om echt out of the box activiteiten voor ze te bedenken.”

Wat levert het geven van CooL jou op?
“Ik vind het mooi dat je de deelnemers stap voor stap meeneemt twee jaar lang. Je bent echt getuige van hun proces. We doen sinds anderhalf jaar CooL, maar daarvoor hadden we al jarenlang ons eigen programma: een combinatie tussen diëtetiek, workshops en beweging. CooL past mooi in het verlengde daarvan. Mijn tip aan andere leefstijlcoaches in om vooral met elkaar samen te werken je je netwerk te gebruiken. Op die manier kun je veel meer voor de deelnemers organiseren.”

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: