Spotlight on Nicolien Stanton

17 april 2024 | Algemeen, Nieuwsbrief

Nicolien heeft als CooL-coach groepen begeleid bij een sociaal ontwikkelbedrijf.

Op welke doelgroep richt jij je met CooL?
Ik heb bij Scalabor, dat is een sociaal ontwikkelbedrijf (sociale werkplaats), drie CooL-groepen begeleid.  

Wat maakt CooL geschikt voor deze doelgroep? Welke elementen binnen/van CooL zorgen dat het goed past voor deze doelgroep? 

Vooral het werken in kleine stappen werkt goed bij deze doelgroep. En het feit dat CooL aanpasbaar is aan de behoefte van de deelnemers. Als een groep bijvoorbeeld gestresst was, door iets dat gebeurd was op de werkvloer, dan kon ik daar gelijk op inspelen. 

Welke specifieke behoefte geldt voor deze doelgroep op het gebied van leefstijl en gedragsverandering? Welke toevoegingen heb je gedaan aan CooL voor deze doelgroep en hoe zijn deze gefinancierd?

Ik heb het programma enigszins vereenvoudigd en veel ruimte toegevoegd voor gesprekken binnen de groep. Daarnaast heb ik veel gewerkt met post-its en kwamen continu de eigen behaalde successen terug. Een thema dat ik hier ook uitgebreid behandeld heb was de bedrijfskantine en stress op de werkvloer. Ik probeerde de lessen zo speels mogelijk te maken. Zo hebben we in de laatste les met het management en de werkbegeleiders en alle deelnemers een geblindeerde smaaktest gehouden. Hierin kwamen zowel ‘gezonde’ als ‘ongezonde’ producten voor. 
Extra financiering kwam vanuit het bedrijf. Een voorbeeld is dat ik voor alle deelnemers een dynaband heb aangeschaft waar we elke les een kleine oefening mee deden en waar zij dan thuis mee verder konden. 

Welke afstemming is er met ELI geweest zodat de aanpassingen binnen de kaders van CooL blijven? 

Geen.

Welke ervaringen heb je tot nu toe met CooL en deze doelgroep?

Hele goede ervaring. Ik vond het enorm leerzaam om te doen. Maar je moet wel wat van je deelnemers weten voordat je met de groep begint. Groepsdynamiek is heel erg belangrijk bij deze doelgroep en hoe meer je weet van ieders achtergrond des te beter kan je hier op inspelen. 

Wat wil je andere CooL-coaches meegeven die ook met een specifieke doelgroep aan de slag willen? 

Verdiep je in de doelgroep en wees niet bang om gaandeweg je hele programma aan te passen als dat nodig is. 

Waar kunnen geïnteresseerde CooL-coaches zich melden als ze ook met een vergelijkbare doelgroep van start willen?

 Ni**************@sp****************.nl

NIEUWS

Ik meld mij aan voor de CooL Nieuwsbrief voor professionals: