In steeds meer gemeenten organiseren CooL-coaches extra activiteiten voor deelnemers. Heel leuk, maar zonder subsidie worden de coaches flink op kosten gejaagd. Leefstijlcoach Marieke Peeten uit Venlo vroeg succesvol subsidie aan om reguliere kookworkshops te organiseren. Ze deelt haar ervaring.

“Vorig jaar hoorde ik dat de gemeente een speciale subsidie Corona steun- en herstelpakket Gezondheid en Sport beschikbaar had”, vertelt Marieke Peeten. “Ik wilde al langer kookworkshops voor mijn CooL-deelnemers organiseren, dus deed ik een aanvraag.” Daarbij diende ze heel kort en bondig haar plan in. Ze wilde een voedingsdeskundige inhuren, de inkoop moest worden gedaan, een locatie – in een wijkcentrum – gehuurd en de deelnemers zouden een gereduceerd tarief betalen: 15 euro in plaats van 50 euro. “Ik gaf aan hoe vaak we het wilden organiseren en voor hoeveel deelnemers. Daar kwam een bedrag uit wat ik nodig had om het te realiseren en dat kreeg ik vorig jaar toegewezen! Daarmee heb ik in 2022 in totaal 12 keer een kookworkshop georganiseerd.”
Evaluatie
Omdat ze wist dat het een eenmalige subsidie was, liet ze alle deelnemers evaluatieformulieren invullen na de kookworkshops. Samen met een kort verslagje leverde ze deze in bij de gemeente en daarmee kreeg ook voor 2023 subsidiegelden, alleen dit keer vanuit het Leefstijlakkoord. Een potje vanuit de Voedselagenda: dat is een plan met allerlei acties en maatregelen die een bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl. “Daar ben ik ontzettend blij mee, want het deelnemen aan kookworkshops heeft een enorme invloed op deelnemers die thuis meer nieuwe recepten gaan uitproberen”, vertelt Marieke Peeten. “Elke workshop maken ze samen acht gerechten voor ontbijt, lunch of avondeten en tussendoortjes. Iedere workshop staan er weer nieuwe recepten op het programma zodat ze meerdere keren mee kunnen doen.”
Samenwerking zorggroep
Wat Marieke Peeten het meest geholpen heeft, is de samenwerking en betrokkenheid van zorggroep Coöperatie Cohesie. “Zij hebben vanaf de start van de GLI in 2019 meteen de gemeenten uit hun regio erbij betrokken. Ook organiseerden ze een ochtend voor leefstijlcoaches en sportconsulenten, om de samenwerking te bevorderen. Door een goede samenwerking met de sportconsulent van de Gemeente, kon ik het vrij makkelijk regelen dat mijn deelnemers een keer per week gratis kunnen sporten. De vierdejaars stagiaires van Sportkunde geven de lessen op een veld van de gemeente, waar zij niks voor rekenen omdat het voor CooL is. Ook krijg ik altijd tips van de sportconsulenten als ze weten of er gelden beschikbaar zijn voor leefstijl gerelateerde dingen. Het werkt ontzettend fijn samen op deze manier.”
Aan andere CooL-coaches die kookworkshops willen organiseren tipt Marieke om als locatie bijvoorbeeld een wijkcentrum te kiezen. “Die staan ’s avonds vaak leeg en hebben meestal een keuken. Als je 5 á 6 pitten hebt en een oven, kom je al een eind. Zet er een paar tafels bij, zodat niet alle deelnemers aan het aanrecht hoeven te staan en je kunt van start. Vraag hulp aan de zorggroep om je met de juiste persoon van de gemeente in contact te brengen en dien een praktisch plan in. En als je zelf de workshop niet kunt of wil geven, huur dan van de subsidie of gelden een externe voedingsdeskundige in die dit voor je kan doen.”