Heb je een vraag?

Interview met huisarts Els Stokkers

Je bent hier:

Leefstijl meerwaarde voor de eerste lijn

Na het lezen van een artikel over avocado’s raakte huisarts Els Stokkers gefascineerd door de gezondheidsaffecten van gezonde voeding. Ze volgende de leefstijlopleiding voor artsen bij de AVLEG en werd lid van vereniging Arts en Leefstijl. “Ik had nooit eerder geweten hoe belangrijk gezonde voeding is voor onze gezondheid.”

“Hierdoor heb ik heel andere gesprekken in de spreekkamer nu ik me meer op leefstijl focus”, vertelt huisarts Els Stokkers. “Ik maak meer écht contact met mijn patiënten en ze zijn zichtbaar verrast als ik doorvraag over hun leefstijl, in plaats van het alleen over de klacht te hebben.”

Tijdens de opleiding Geneeskunde was vroeger geen aandacht voor voeding en leefstijl. Stokkers ontdekte het belang daarvan pas twee jaar geleden, maar is blij dat ze hierdoor nu meer kan betekenen voor haar patiënten. “De klacht waar iemand mee komt, is vaak maar een klein onderdeel. Door de coachende manier van doorvragen en de focus op leefstijl, krijg ik de context van de klacht beter boven water.” De huisarts focust zich ook op het positieve gezondheidsgesprek. “Ik plan daarom tegenwoordig extra tijd in voor consulten.”

Stokkers heeft goede contacten met de GLI-uitvoerders in de regio. “Ik verwijs laagdrempelig. Er zijn meerdere coaches en ik merk dat ik sneller verwijs als ik iemand persoonlijk ken.” Haar tip voor CooL-coaches is dan ook: ga vooral langs bij huisartspraktijken en laat je gezicht zien. “Als je dat lastig vindt, probeer dan een ingang te vinden via de Hagro of de Zorggroep.”

De meerwaarde van de GLI zit hem volgens Stokkers in de langdurige persoonlijke begeleiding. “Ik vind het CooL-programma goed, omdat er echt één professional in de lead is. Het is mooi om te merken dat mijn patiënten die de GLI doen, al snel aangeven dat ze zich lekkerder in hun vel voelen.” Ondanks de mooie GLI’s maakt Stokkers zich ook zorgen. “De financiering is nu nog niet voldoende. Op deze manier lopen we het risico dat leefstijlcoaches afhaken, en dat zou eeuwig zonde zijn. Ik hoop dat de GLI snel beter betaald wordt, want dít is de tijd waarin we echt op leefstijlinterventies moeten inzetten.”

Inhoudsopgave