Heb je een vraag?

Spotlight on Nienke Kreté-Tolhuijs

Je bent hier:

Deze maand vertelt leefstijlcoach Nienke Kreté-Tolhuijs, eigenaar van Diëtist en Leefstijlcoach ‘Mood & Food’ in Amsterdam, over haar ervaring met groepen waarvan de deelnemers overwegend een lage sociaal economische status (SES) hebben.

Hoe ben je bij het coachen van groepen met een lage SES gekomen?
“Midden tijdens de pandemie zette ik mijn eigen praktijk op. Dat was natuurlijk lastig, en daarom heb ik extra geïnvesteerd in het uitbreiden van mijn netwerk. Zo kwam ik bij Gezond Noord terecht: een organisatie die zich inzet voor de lage SES in Amsterdam Noord. Zij organiseren allerlei activiteiten, zoals kookworkshops en beweegprogramma’s, zodat mensen alvast kennis kunnen maken met een gezonde leefstijl. Het CooL-programma is een mooi vervolg daarop. Daarom ben ik CooL, naast mijn andere locatie in Amsterdam Centrum/Oost, ook in Amsterdam Noord gaan aanbieden.”

Wat voor verschil merk jij tussen de groepen op deze locaties?
“Daar zit best een groot verschil tussen. In de groepen in Amsterdam Centrum/Oost zitten veel hoger opgeleiden die allemaal een baan hebben. In Amsterdam Noord ligt het opleidingsniveau lager en zitten meer deelnemers zonder werk. Ook is er veel vaker sprake van financiële problemen en stress, een taalbarrière of laaggeletterdheid.

De groepen in Amsterdam Noord zitten veel sneller vol, want de deelnemers zijn blij dat het programma vergoed wordt door de zorgverzekering zodat het hen niks kost. ”

Wat vind jij mooi aan het begeleiden van groepen met een lage SES?
“Bij deze groepen is er veel gezondheidswinst te behalen, omdat ze vaak minder kennis van bijvoorbeeld gezonde voeding hebben. Ze willen graag en zijn gemotiveerd, zeker als ze eerst een opstapprogramma van Gezond Noord hebben gevolgd. Ik vind het mooi om hun oprechte dankbaarheid te merken als ze het is gelukt om een klein stapje te zetten.”

Wat heb je voor tips voor andere coaches die ook groepen met lage SES hebben?
“Zorg dat je goed weet wat er allemaal als vangnet in de wijk georganiseerd wordt. Bijvoorbeeld bij een buurthuis. Onderhoud je contacten met de buurtsportcoach goed en kijk ook of je een geldcoach in de wijk kunt vinden om naar te verwijzen. Ik vind het zelf belangrijk om mijn taalniveau aan te passen en veel met plaatjes te werken. Neem echt de tijd om iets uit te leggen. Als ik vermoed dat iemand moeite heeft met lezen en schrijven, dan koppel ik die aan een maatje zodat diegene meegetrokken wordt.”

Inhoudsopgave