Heb je een vraag?

Spotlight on….

Je bent hier:

Tom Erpelinck

Deze maand vertelt leefstijlcoach Tom Erpelinck, werkzaam als ‘leefstijlcoach Tom’ voor zorggroep PeriScaldes in Middelburg en Veere, over zijn ervaring met het op de kaart zetten van CooL. Hij was betrokken bij de pilot van CooL en zet nuop het Zeeuwse eiland Walcheren opnieuw het CooL-programma op de kaart. Tom is ook kinderleefstijlcoach, bewegingsdeskundige en gewichtsconsulent.

Wat is de reden dat je met CooL bent begonnen?
“Ik merkte dat ik als bewegingsdeskundige en gewichtsconsulent mensen kon begeleiden met afvallen. Alleen lukte dat niet bij iedereen. Ik realiseerde me dat alleen tips en adviezen geven onvoldoende werkt en dat coaching een belangrijke succesfactor is. CZ wilde graag de CooL-pilot ook in Zeeland doen en ze vroegen mij als coach. Toen kon ik last minute instromen bij de AVLEG en ben daarna direct gestart.”

Wat brengt het geven van CooL jou?
“Voor mijn eerste CooL-groep ben ik in de weken dat er geen bijeenkomst was gaan wandelen met de deelnemers. Na een paar keer hebben zij dit zelfstandig doorgezet en die groep, gestart in 2017, wandelt nu nog steeds met elkaar. Dat is waar het om draait, nieuwe gewoontes die ze echt lang volhouden. De ene deelnemer wandelt de Kustmarathon Zeeland, en de ander is van 700 stappen naar 1400 stappen per dag gegaan. Iedereen boekt progressie op zijn eigen niveau. Ik vind het mooi dat ik een onderdeel mag zijn van deze verandering die ze doormaken.”

Waar zie jij kans voor verdieping in jouw werk?
“Ik ben dit jaar een eiland ‘hoger’ gaan werken in Zeeland en mij fulltime op leefstijl gaan richten, in samenwerking metzorggroep PeriScaldes. Nu werken we met een groep van vijf leefstijlcoaches op Walcheren en ik ben verantwoordelijk voor de gemeenten Middelburg en Veere. Binnen een paar maanden zit ik al op de 70 deelnemers. Daarnaast volg ik de master ‘Healthy Aging Professional’ en ga ik het ‘Voel je goed’-programma geven, speciaal voor laaggeletterden. Ik kwam er steeds vaker achter dat deelnemers niet goed konden lezen en schrijven en dit programma is een mooie opstap naar de GLI voor hen. Ik ontwikkel me graag en het lijkt me mooi om op termijn verschillende themagroepen te hebben binnen CooL.”

Hoe ervaar jij de samenwerking met de zorggroep?
“Heel prettig. Ze denken goed mee en faciliteren veel voor de coaches, zoals flyers en een declaratiesysteem. We hadden in het begin wekelijks vergadering met ze, en nu nog eens per maand. Ze zijn echt een samenwerkingspartner. Ik was wel even huiverig toen ik hoorde dat ze vijf leefstijlcoaches zochten. Hoe zou dat zijn qua concurrentie? Maar dat bleek ongegrond: we vullen elkaar goed aan, werken allemaal in andere gemeentes en hebben nauw contact in een appgroep. Daarin delen we bijvoorbeeld leuke werkvormen of andere tips en trucs voor de groepsbijeenkomsten.”

Inhoudsopgave