Heb je een vraag?

Stoppen met roken

Je bent hier:

Deze maand is het Stoptober: de landelijke actiemaand om mensen aan te sporen te stoppen met roken. Steeds meer leefstijlcoaches zijn ook actief als stoppen met rokencoach. Is dit werk goed te combineren en wat kun je doen voor je CooL-deelnemers tijdens Stoptober?

“Leefstijlcoaches zijn al goed opgeleid om met enige bijscholing over verslaving en medicatie zich ook in te zetten als stoppen met rokencoach”, vindt Nicole Philippens, mede-eigenaar van Expertisecentrum Leefstijlinterventies. “Ik vind het een goede zaak dat steeds meer leefstijlcoaches zowel CooL als stoppen met rokentrajecten geven. Het is een mooie crossover.”

Kunnen CooL-coaches hun rokende deelnemers dan parallel in een stoptraject laten instromen? Philippens: “Dat raad ik niet aan, want een stoppoging kost veel energie. En CooL kost óók veel energie. Wat wel kan, is om de trajecten op elkaar aan te laten sluiten. Als de stoppoging volgehouden moet worden, kan het interessant zijn om iemand in CooL te laten instromen. Of andersom: in de onderhoudsfase ook een stoptraject starten.”

Het is goed om te beseffen dat de financiering van de GLI en stoppen met rokentrajecten anders is geregeld, licht Philippens toe. “De GLI komt uit een apart potje binnen de basiszorg en heeft een andere declaratiecode dan een stoptraject. Het zijn echt twee verschillende doelgroepen. Het doel van de GLI is niet om te stoppen met roken, maar het kan wel een subdoel zijn bij sommige deelnemers. En andersom ook: als het doel is om te stoppen met roken, dan gaat dat vaak samen met de wens om gezonder te gaan eten en meer te bewegen.”

Oktober is jaarlijks de nationale themamaand Stoptober, waarin rokers worden aangemoedigd om 28 dagen niet te roken. Na aanmelding worden rokers met de speciale Stoptober app gemotiveerd om het vol te houden. Philippens: “CooL-coaches kunnen hun deelnemers daarop attenderen. En vaak houden gemeenten ook speciale informatieavonden in deze maand over stoppen met roken. En zo niet, dan kun je er zelf een organiseren.”

Kijk voor meer informatie op https://stoptober.nl/

Inhoudsopgave